Gógánfa

2016.11.12. 09:16

A siker azt jelenti, ha a településen nem történik semmi

Gógánfa, Csáford - A bűnözés nem áll meg a megyehatáron, ezért a polgárőrségek együttműködése kiemelt fontosságú - hangsúlyozta Marton Tibor és Frekk Sándor egyesületi elnök.

Penk Tímea

Marton Tibor a gógánfai polgárőröket irányítja, akik több mint tíz éve hozták létre az egyesületüket. A Veszprém megyei település egykor Zala megyéhez tartozott, ezért szoros az együttműködés közöttük, de a Vas megyei szervekkel is kialakult a jó kapcsolat.

Az eligazítás pillanatai: Borbély Zoltán, Szakál Ferenc, Valente József, Marton Tibor és Nagy Róbert, Gógánfa polgármestere

- Három megye határán a falopások megelőzése érdekében szerveztünk közös programokat, amelyekhez a rendőrség is csatlakozott - ismertette Marton Tibor. Az egyesületi elnök úgy látja, hogy most, amikor a rendőrök határvédelmi feladatok is ellátnak, még nagyobb szerep hárul a polgárőrségre. Gógánfán a közel ötven tagú társaságnak körülbelül a fele rendszeresen, aktívan részt vesz a feladatokban, ezek nemrégiben tűzoltói tevékenységgel bővültek.

Indulás

- Gógánfa Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületté alakultunk, miután négy polgárőr tagunk elvégezte a tűzoltó alaptanfolyamot. Az iskolában is rendszeresen szervezünk programokat, és a rendőrséggel közös feladatokat teljesítünk - mondta Marton Tibor, akinek a családja is támogatja az önkéntes tevékenységét. Felesége az egyesület adminisztratív feladataiban vesz részt, de a rendezvényeken a háziasszonyi teendőket is ellátja. Nagyobb gyermekük szintén polgárőr, és a kisebbik is hasonló terveket sző.

Az akció résztvevői ebéd előtt

- A civil szervezetek összetartó ereje jelentős, hiszen jó emberek között és jó célokért dolgoznak azok, akik csatlakoznak polgárőr egyesületekhez. A segítségnyújtás pedig nem mindig pénz kérdése - hangsúlyozta az egyesületi elnök. Úgy látja, hogy a polgárőrök sikere abban mérhető, ha nem történik semmi, ha a jelenlétükkel megelőzhetők a jogsértő cselekmények.

Csoportkép az akció végén

A nemrégiben rendezett közös gyakorlaton részt vett a Zala megyei Csáfordi Polgárőr Egyesület, amely hat évvel ezelőtt alakult. Az alig négyszáz lelkes faluban közel harminc polgárőr vigyázza a rendet. Frekk Sándor egyesületi elnök elmondta, hogy nagyrészt földterületen mozognak, ahol csak terepjáróval és lovakkal lehet közlekedni. Az egykori rendőr két gyermekkel és két unokával büszkélkedhet. A faluban élő fia szintén polgárőr.

- Csak a család támogatásával lehet ellátni ezeket a feladatokat, hiszen sok időt és energiát igényel a polgárőrség. Öröm, amikor egy-egy fiatal is csatlakozik hozzánk, vagy éppen az iskolai közösségi feladatait teljesíti nálunk - mondta Frekk Sándor. Hozzátette, hogy a faluért is sokat dolgoznak a polgárőrök, társadalmi munkában szépítik a települést. Az egyesületi elnököt tavaly a Zala megyei rendőrség tüntette ki, az idén pedig a polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát kapta.

Az ebéd előkészítésében és elkészítésében segédkező polgárőrök: Marton György, Marton Márta és Horváth Ferenc

Fotók: Gógánfa Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az egyesületi elnökök büszkék arra, hogy a három megye határán fekvő járásokból többen csatlakoztak a programjukhoz, és hálásak a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, Borbély Zoltán alezredesnek, közrendvédelmi osztályvezetőnek, Hornyák Gábor alezredesnek, Makkos Róbert alezredesnek, sümegi őrsparancsnoknak, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, Szakál Ferenc alezredesnek, a Tevékenységirányítási Központ osztályvezetőjének, Fáner Csaba alezredesnek, zalaszentgróti őrsparancsnoknak, valamint Domján Szilvia alezredesnek, bűnügyi parancsnokhelyettesnek. Marton Tibor megköszönte a közreműködést a résztvevő önkormányzatoknak és egyesületi tagoknak, valamint Valente Józsefnek, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagjának, a sümegi járás koordinátorának. A hárommegyés akciót jövőre is megszervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!