Gógánfa

2015.11.06. 07:05

Együtt ünnepelnek, sportolnak, szórakoznak Gógánfán

Mindenszentek napján szentelték meg a temetőben a ravatalozó harangtornyába felszerelt lélekharangot Gógánfán.

Tisler Anna

Az ünnepségen jelen voltak a temető felújítását elkezdő már leköszönt, illetve a jelenlegi képviselő testület tagjai is. Nagy Róbert, a község első ciklusát töltő polgármestere elmondta, az új képviselő testület tagjai jó kapcsolatot ápolnak a régiekkel, a köztük lévő kommunikáció hatékony.

Nagy Róbert polgármester

A Gógánfa központtal működő Közös Önkormányzati Hivatal 11 település ügyeit intézi, jelenleg húsz munkatárssal. A legnagyobb számú munkavállalót az önkormányzat foglalkoztatja, a közcélú foglalkoztatottak feladatai közé tartozik többek között a mezőgazdasági utak javítása. A településen többen családi vállalkozásban művelik a földeket.

A régióban nagy gondot okoz a munkanélküliség, így ez a probléma a településen élők életét is megnehezíti. Évekkel ezelőtt egy szigetelőanyaggyár adott munkát sok helybéli lakosnak, illetve a környéken élő emberek számottevő részének, de néhány évvel ezelőtt a termelést Tapolcára helyezték át. A gyár megszűnésével sok ember elveszítette munkahelyét, ám aki vállalta az utazást, jelenleg a tapolcai telephelyre jár dolgozni. A fiatal és középkorú férfiak közül többen Ausztriában, az építőiparban dolgoznak. Ők csak a hétvégéket töltik itthon családjukkal.

A településen a lakóknak van lehetőségük helyben vásárolni, a boltokat, vegyesboltot és gazdaboltot valamint a vendéglátóipari egységet vállalkozók üzemeltetik.

A  településen működik konyha, amely a helyi és környező települések közétkeztetését, illetve a szociális étkezésben részesülők ellátását is  biztosítja.

A község testvértelepülése Erdélyben, a Szilágyság szívében található, Szilágyzovány. A két település vezetői, lakossága rendkívül aktív, gyümölcsöző, kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló, több évre visszatekintő kapcsolatot ápolnak egymással. A futball csapat tagjai már több alkalommal látogattak el egymáshoz. A mérkőzések célja természetesen nem annak eldöntése volt, hogy ki a jobb, hanem a barátság erősítése, a közös élmények.

A település rendszeresen pályázik, igyekszik kihasználni minden kínálkozó lehetőséget a fejlődésre.

Iskola és óvoda is működik a községben. Gógánfa a központja a közös fenntartású Tündérkert Óvodának, a két tagintézmény Ukkon és Zalaerdődön van. A közelmúltban mindhárom óvoda bútorzata, berendezése korszerűsödött, új szekrényekkel, polcokkal, berendezési tárgyakkal bővült. A gógánfai telephelyen 430 ezer forintba került a beruházás. Sashalminé Ughy Hajnalka vezető óvónőtől megtudtuk, az intézményben a fenntartó önkormányzat lehetőségeitől függően mindig történik felújítás, korszerűsítés. A vizesblokk felújítása másfél millió forintba került. Az épületben két csoportszoba található, egykor 60-70 kisgyermeket is gondoztak, jelenleg 23 helybeli gyermeket írattak be. Megfigyelhető itt is csakúgy, mint országosan gyermeklétszám csökkenése. Ha a szülő előbb vissza akar térni a munkahelyére, a szobatiszta kicsit már 2,5 éves kortól fogadják. Három évesen - az új törvényi előírásoknak megfelelően - már mindenki óvodaköteles. A gyerekekkel két óvónő és egy dajka foglalkozik. A csoportszobában rengeteg a játék, a foglalkozásokon készült rajzokat kiteszik a faliújságra vagy az ablakba, hogy a szülők is láthassák azokat. A másik helyiséget tornaszobának használják, valamint ebéd után ott töltik a délutáni pihenő idejüket. Az udvaron pályázati pénzből készült játszótéren fajátékok, csúszda, hinta várja a gyerekeket.  Az óvodában évek óta hagyomány, hogy az iskolába indulók tablóval búcsúznak játékos éveiktől.

Fraller Csenge, Kurucz Titanilla és Szárföldi Levente épít Sashalminé Ughy Hajnalka óvónő segítségével, háttérben az új szekrény

Az óvodások sok időt töltenek a játszótéren

A településen pezsgő a kulturális élet. A gyerekek és a felnőttek közül is többen szerepelnek a különböző rendezvényeken. A 800 lakost összetartó programok iránt nagy az érdeklődés. Az állami ünnepek mellett  hagyományos helyi rendezvényeket is szerveznek. Többek között farsangi műsor, anyák napja, családi nap, falunap szerepel az éves programok között.  Mindenszentek ünnepén közösen emlékeznek az első és második világháború helyi áldozataira. Az idén november 14-én köszöntik a falu szépkorú lakóit az idősek napján, majd ismét lesz adventi gyertyagyújtás, illetve a betlehemet is felállítják. A falukarácsonyon minden gyermek ajándékot kap.  Az újév első óráit együtt töltik a településen élők, a község központjában az elmúlt években kialakított szabadidőparkban, ahol a fából készült asztalok és székek mellett két grillezőt és bográcsozót is felállítottak. Szokás, hogy az éjfélt, a Himnusz elhangzását mindenki otthon megvárja, majd közösen ünnepelnek tovább a parkban. Az újesztendőt tűzijátékkal köszöntik, majd forralt bort és teát kortyolgatva kívánnak egymásnak minden jót az elkövetkezendő évre.

Gógánfán 2004-ben alakult a polgárőr egyesület, amely aktívan, a község lakóinak megelégedésére működik. Marton Tibor elnöktől megtudtuk, hogy hetente többször járőröznek, általában sötétedés után, vagy éjszaka. Tagjaik úgy szervezik  családi programjaikat, vagy ha lehetőségük van rá, a munkaidő beosztásukat, hogy havonta néhányszor ki tudjanak menni szolgálatba. Jelenleg harminchárman vannak, így mindig van, aki a feladatot ellássa. A polgárőrök a helyi rendezvényeken is rendszeresen segítenek a rendfenntartásban és a programok zavartalan lebonyolításában.

Marton Tibor elnök a polgárőrség helyiségében intézi az ügyeket


Marton Tibor a polgárőr autó előtt

A településen az elmúlt időszakban a korábban kiépített kamerarendszert tovább bővítették, melynek célja a közbiztonság javítása.  Napközben megfelelő védelmet biztosít a település utcáin felszerelt 13 kamera, amely rögzíti  a felvételt, így egy későbbi bejelentést követően utána lehet nézni, hogy mi történt - tudtuk meg az elnöktől. - A felvételt a törvényi szabályozás szerint csak az arra jogosultak láthatják, a településen mindössze hárman. Azonosítottak így már rongáló fiatalokat is. A polgármester hozzátette, hogy a mezőgazdasági vállalkozók kérték a terménylopás és illegális fakitermelés megakadályozására, hogy a külterületekre vezető utakat kamerázzák be. Azt is vállalták, hogy hozzájárulnak a költségekhez.

Tanítási napokon reggel hét és nyolc óra között két polgárőr segít a kisdiákoknak az iskola előtti forgalmas úton az átkelésben. A térségi feladatokat ellátó intézménybe sokan autóbusszal járnak, a leszállásnál is figyelnek a biztonságra. Pályázaton nyert az egyesület egy személygépkocsit, azzal látják el a járőrszolgálatot. Az elnöktől megtudtuk, a lakosok, ha gyanúsan mozgó idegent vagy autót látnak, értesítik a polgárőröket.

A település másik nagy létszámú civil szervezete a sportegyesület. A felnőtt labdarúgók a megyei negyed osztályban sportolnak. Edőcs Lajos elnöktől megtudtuk, hogy a 28-30 év átlag életkorú játékosok helybeliek, vagy helyi kötődésűek, 6 és 11 év közötti gyerekekkel kedveltetik meg a sportágat, elsajátíthatják alapjait. Az idősebbek személyesen ismerik, a fiatalok pedig hallottak Huszti Szabolcsról, aki a település lakosa volt több éven keresztül. Több futballrajongónak ő a példaképe. Sokakat motivál, hogy látják, szorgalommal, kitartással és tehetséggel el lehet jutni a csúcsra. A mostani idényben a középmezőnyben végez a csapat, még két mérkőzés van hátra. A felkészülés feltételei adottak, van jó minőségű pálya, öltöző. A társasági adóból befolyt összeget többek között az öltöző fűtésére és labdafogó háló, pályakarbantartó gép vásárlására fordították. Az utánpótlás csapatokban 17 gyerek sportol rendszeresen. A falu vezetésének célja, hogy a települést élhetőbbé tegye.

Edőcs Lajos és Nagy Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!