Gyepükaján

2015.12.29. 20:17

Ingatlant vásároltak, utat aszfaltoztak Gyepükajánban

Minionok álltak az átmenő út mellett Gyepükaján központjában. Az embernél magasabb szalmafigurák mellett az arra utazók fényképezkedtek, a fotókat kitették a közösségi oldalakra.

Tisler Anna

Az utazók jó ötletnek tartották a Minion-üdvözletet. A helyiek pedig tudják, a kialakuló összefogás és közösségi élet példája volt. Az ötlet a helyi fiataloké volt, majd a megvalósításhoz egy vállalkozó adta a két szalmabálát, a felállításon dolgozó csapat pedig a szabadidejét, az ötleteit, a munkáját. Vigyázott is rá mindenki, egyedül az időjárás nem kímélte azokat. Az eső szétáztatta, a szél tovább bontotta a bálákat, így azokat le kellett bontani. A fiatalok már akkor elhatározták, hogy amint az időjárás jobbra fordul, másikat építenek.

A fiatalok építették a Minionokat
Fotó: Tisler Anna

A közös építkezésben akkora örömöt leltek, hogy a középkorúak segítségével az idén is megépítették a betlehemet, feldíszítették a mellette álló fenyőfát és először állították fel az út mellett a nagyméretű, messziről látható adventi koszorút.

Mind a 64 tizennégy éven alulihoz, számuk az alig 400 fős lakossághoz képest magas, hintóval érkezett a Mikulás.

Márton-napot is tartottak, libazsíros kenyérrel, forró teával, jó hangulatú beszélgetéssel.

A sportolni szeretőknek edzőtermet rendeztek be egyik önkormányzati helyiségben. Az eszközöket többnyire a fiatalabb generáció tagjai használják. Miközben sportolnak, beszélgetnek, elmondják igényeiket, vágyaikat, amelyeket azután tettek követnek. Az idősek is igénylik a közös élményeket. Hosszú évek során kialakult, hogy őket az év végén idősek napján látják vendégül. Az idén a Tapolcai Musical Színpad adott műsort. A vacsora után sokan táncoltak is, a délutáni program az éjszakába nyúlt.

A falunapon minden generáció együtt szórakozott, Laci betyár műsorára vidékről is érkeztek vendégek.

- Minden korosztályt szeretnénk bevonni a közösségi életbe, a programokba, pályázunk, a lakosság véleményének a figyelembe vételével fejlesztünk - fogalmazta meg Trejer Gabriella. - A helyieket érdekli is a közösség élete. Nemrég tartottuk a közmeghallgatást, amelyen nagy volt az érdeklődés.

A képviselő-testület öt tagja közül négyen a fiatalabb korosztályhoz tartoznak, negyven éven aluliak, és egyetértenek abban, úgy akarnak dolgozni, hogy mindenki, a legfiatalabbtól a legidősebbig jól érezze magát a közösségben. Az alpolgármester, a testület legidősebb tagja több, mint 20 éve vesz részt a község vezetésében.  Örülnek, hogy sikerül megőrizniük az óvodát, amelyben ebben a nevelési évben 19 gyepükajáni gyereket látnak el. Probléma, hogy az egyik óvónő távoli nagyvárosba költözött. Pályázatot írtak ki az állásra, de eddig nem találták meg a megfelelő szakembert, pedig, ha vállalja a költözést, szolgálati lakást is adnának neki. Addig egy Sümegen élő nyugdíjas óvónővel oldják meg a szakmai feladatokat. Az intézmény sorsát az egész község figyelemmel kíséri. A fiatalok tartottak egy rendezvényt, amelynek a bevételét felajánlották az óvodának.

A kicsinyek jól érzik magukat az óvodában
Fotó: Tisler Anna

A munkaképes korúaknak közfoglalkoztatással igyekeznek segíteni abban, hogy hasznos tevékenységet végezzenek, amíg nem sikerül visszatérniük a munkaerőpiacra. A Start munkaprogramban egy évre hat állástalant foglalkoztatnak, jövőre nyolcra kívánják emelni a létszámot. Az önkormányzat egy családi házat és hozzá tartozó egy hektáros telket vásárolta meg a közfoglalkoztatás céljára. A konyhakerti növényeket a piaci árnál jóval olcsóbban vásárolhatták meg a gyepükajániak, így a program mindenki számára hasznot hozott. Annak is, aki dolgozott, jövedelmet és szaktudást szerzett, és annak is, aki kedvező áron jutott a családja szükségletét fedező zöldségekhez. Télen, amikor a kinti munkára nem alkalmas az időjárás, jut idő többek között a dió megtisztítására.

A község egyike azoknak, amelyik pályázaton új falugondnoki autót nyert. Somogyi Sándornétól, aki 2011 óta falugondnok, megtudtuk, hamar megszokta a kényelmes, biztonságos új autót. Munkaidőben sokat használja, azzal szállítja többek között az óvodások napi háromszori étkezését a szomszédos Káptalanfáról.

- Intézményünk a káptalanfai tagóvodája - mondta a polgármester. - A körjegyzőséghez négy község, Káptalanfa, Nemeshany, Bodorfa és Gyepükaján tartozik. A polgármesterek is sokat segítenek. Első ciklusomat töltöm, ők pedig már régóta vezetik a településüket.

Trejer Gabriella évek óta részt vesz szülőfaluja közéletében, két évig falugondnok volt, majd az előző ciklusban képviselőként tevékenykedett. Polgármesterként számos célt tűzött maga elé, amelyből több már az első évben megvalósult. Leaszfaltoztak két utat az adósságkonszolidációs állami támogatásból. A közeljövő tervei, hogy falumúzeumot hozzanak létre. Az idősebbektől már kérték, hogy a portájukon fellehető régi tárgyakat, fotókat adják át a gyűjteménynek. Bővíteni szeretnék a könyvtárat, a játszóteret, létrehozni egy közösségi teret, ahol a rendezvényeken sokan elférnek, szalonnasütőt, kemencét építeni. Tervezik, hogy a világháborús emlékművet felújítják, majd mellé egy 1956-os emléket állítanak fel. A Csonka tornyot szeretnék ismert turisztikai látványossággá fejleszteni. Mindehhez a saját költségvetésben nem jut elég forrás, keresik a pályázati lehetőségeket.

A községben jelenleg is több eladó ingatlan vár új tulajdonosra. Két házat nyugdíjas házaspárok vásároltak meg és telepedtek le. Egyik Pest megyéből érkezett. A nyitott, barátkozó idősek elmondták, jó választás volt a gyepükajáni letelepedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!