Gyepükaján

2016.09.08. 07:19

Járdafelújítás, közösségi programok: Sok újításra készülnek a gyepükajániak

Üresen álló ingatlanokat szeretne vásárolni a község, amelyeket felújítás után önkormányzati bérlakásként, elérhető bérleti díjért utal ki rászoruló családoknak, beszélt a tervekről Trejer Gabriella polgármester.

Tisler Anna

Gyepükajánban, akárcsak az ország minden településén probléma, hogy az idős családtagok halála után a távol élő hozzátartozók nem tudják eladni a lakást, így az csak romlik, a gondozatlan kert rontja az utcaképet, miközben fiatal családok élnek szűkösen a szülői házban, vagy fizetnek drága albérletet, így reményük sincs arra, hogy saját otthonba költözzenek. A polgármester elmondta, a lakosság korösszetétele jó, a 316 gyepükajániból 65 a 14 éven aluli gyerek. Helyben működik az óvoda, a szomszédos káptalanfai intézmény tagjaként. Jelenleg 18 óvodás van. Az épületet felújították, két helyi fiatalember társadalmi munkában segített a parkettázásban, festésben, ablakok cseréjében. A felszereltség jó. Az óvoda melletti parkban van a játszótér, így azt az óvónők felügyelete mellett is használhatják. A térre minden évben vásárolnak új eszközöket. Pályázatból sportparkot is szeretnének kialakítani, amit a felnőttek is használhatnának.

Trejer Gabriella polgármester

- Ping-pong asztalt állítottunk fel, hogy a gyerekek sportolhassanak - mondta a polgármester. - Tapasztaltuk, hogy a felnőttek is elkezdték használni, összegyűltek délután beszélgetni. Örülünk annak, hogy a lakosok összetartóak. Kis beruházással fejlődik a közösségi élet is.

Kedvelt kirándulóhely a Csonka torony. Az óvodások minden évben kilátogatnak, a családok és baráti társaságok is megfordulnak ott. Tervezik, hogy a tornyot is felújítják, majd elé fedett részt építenek, ha esik az eső, legyen hova beállni.

Az óvodába 18 gyerek jár

A könyvtárba számítógépet, projektort, televíziót vásároltak, bekötötték a kábeltelevíziót. A könyvtár hetente kétszer tart nyitva, tiszteletdíjas alkalmazott látja el a feladatot. A helyiek olvasni is járnak, de az internet a legnépszerűbb.

A Start munkaprogramhoz vásároltak egy családi házat. Az udvaron mezőgazdasági termelést folytatnak, az épületet pedig közösségi térnek kívánják átalakítani. Ott kapna helyet az ifjúsági klub és az idősek klubja. Az önkormányzat a megfelelő pályázati lehetőségre vár.

A hősök emlékművét virágok veszik körül

A községháza épületének ablakaiban muskátli virágzik

A tervek között szerepel a járdák felújítása. A Petőfi, a Szabadság és a Kossuth utcára szeretnének új burkolatot.

A legfontosabb az, hogy minden lakó jól érezze magát Gyepükajánban. A közfoglalkoztatottak a start munka keretében konyhakerti növényeket termelnek. Az idén jó lett a termés, az eredménynek mindenki örül. Szeptember első napjaiban már a válogatásnál tartanak.

Szilágyi István, Horváthné Stréber Szilvia és Szilágyi Marianna a burgonyát válogatja és szállítja

A közösségi programokra is van igény. Karácsony előtt tartják az idősek napját, hogy azok is, akik egyedül töltik az ünnepeket, kapjanak szeretetet és odafigyelést. Megtartják a Márton napot libazsíros kenyér fogyasztással, felvonulással. Mikuláskor egy helyi lakos felajánlásával hintón viszik az ajándékot a gyerekekhez.

Az első ciklusát töltő fiatal polgármestert alpolgármesterként Szita István segíti, aki már nyugdíjas korú, és az önkormányzatiság kezdete óta tagja a testületnek. A másik három képviselő szintén a fiatalabb korosztályhoz tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!