Hajmáskér

2015.02.22. 17:11

Hajmáskéren 10 százalék alatt a részvételi arány, de miért?

Hajmáskéren a 3-as számú szavazókörben a választásra jogosultak kevesebb, mint 10 százaléka adta le a voksát 15 óráig. Ez messze a legkevesebb az egész választókörzetben. Megpróbáltunk utánajárni mi az oka ennek.

Szabó Péter Dániel

A 3200 lakosú Hajmáskéren három szavazókör működik, ebből kettőt az általános iskola mögött, a közösségi házban alakítottak ki. Itt található a bevezetőben említett hármas számú szavazókör is, ahol még vasárnap 15 órakor is 10 százalék alatt (9,71 %) volt a választási részvétel. A szomszédos kettesben 16,08 százalék volt az arány, míg az egyesben, a falu másik végén jóval aktívabbak a hajmáskériek, ott a választópolgárok 24,08 százaléka adta le szavazatát délután háromig.

Köbli Miklós hajmáskéri polgármester elmondta, már ősszel is alacsony volt a részvételi arány a hármas szavazókörben (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Pedig délelőtt még az idő is barátságosabb volt, délután már zuhogó esőben érünk a közösségi házhoz. A folyosón Köbli Miklós, Hajmáskér polgármestere jön szembe, ő is délután szavazott. – Sajnos a jelenség nem újdonság számunkra, a Jókai-lakótelepet magában foglaló hármas szavazókörben már az őszi önkormányzati választásokon is igen alacsony volt a részvételi arány. Az ott élők többsége ugyanis nem érdeklődik a település ügyei iránt, Hajmáskér életében sem hajlandóak részt venni. Nemcsak a szavazáskor maradnak távol, a falunapon vagy a kulturális rendezvényekről is hiányoznak – mondja a polgármester. Köbli Miklós hozzáteszi, pedig Hajmáskéren is volt kampány, öt országgyűlési képviselőjelölt is tartott lakossági fórumot a településen.

Ihász Tamás (jobbra) két fiával, Ákossal és Mátéval jött szavazni a közösségi házba

Épp a hármas számú szavazókörből lép ki fiaival Ihász Tamás. Ő is az említett lakótelepen él, de mindig szavaz. Szerinte ez állampolgári kötelesség. – Nálunk hagyomány, hogy a család mindig együtt jön el szavazni. Ki kell használni a lehetőséget, hogy beleszólhatunk a dolgokba, a szavazófülkében elmondhatjuk véleményünket. Két fiam közül ugyan csak a nagyobbik, Máté szavazhatott, ám a kicsi, Ákos is mindig eljön velünk, hiszen fontosnak tartom, hogy lássa mit jelent ez a gyakorlatban – mondja Ihász Tamás, aki szerint az alacsony részvételi arány oka az lehet, hogy az emberek belefásultak a politikába.

Közben az eső nemhogy gyengült volna, még erősebben esett. A közösségi ház előtti kosárpályán is kopogva verte a flasztert, ami előrevetítheti, hogy az esti zárást követően sem verdesi majd az eget a részvételi arány.

A veszprémi időközi választás részleteiről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!