Hajmáskér

2016.09.10. 09:48

Hálaadó istentisztelet tartottak a református templomban

Hajmáskér – A honvédelmi és rendvédelmi erők munkájáért, áldozathozataláért adtak hálát a hajmáskéri rendhagyó református istentiszteleten.

Balla Emőke

Azoknak az embereknek a munkájáról, hitéről, helytállásáról emlékeztek meg, akik a magyar határokat védik, akik azért fáradoznak, hogy a magyarok biztonságban, békességben élhessenek. Nemcsak a helyi gyülekezet tagjai, de a környék polgármesterei, képviselői, katonák és rendőrök is jelen voltak. Az istentiszteleten a Magyar Honvédség Légierő Zenekara zenélt. Bikádi László Károly református lelkész régóta szerette volna, ha egy ünnepi alkalmon katonazenészek játszanak Hajmáskéren, melynek élete összefonódott a katonasággal: itt volt Közép-Európa legnagyobb laktanyája, és ma is itt van a lőtér. Katonának lenni és hinni nem két különböző dolog, mondta.

A református lelkész Lukács evangéliuma 10. fejezete, az irgalmas samaritánus példázata alapján hirdette Isten igéjét. Feltette a kérdéseket (amiket mások neki szegeznek): a migrációs válságban mit mondanak a keresztyén egyházak, lehet-e egyáltalán istentiszteletet tartani a határokat védő hazafiakért, miként mondhat egy lelkész olyat, hogy a határt meg kell védeni? Az igében azt olvassuk: Szeresd az Urat, a te Istenedet és felebarátodat, mint magadat. De ki a felebarátunk? Mindenki? Istennek mindenki a gyermeke, de nem állíthatjuk, hogy mindenki a felebarátunk. Ahogyan a példázatban halljuk, az a felebarátunk, aki szolgálatot vállal értünk, segít, megvéd a rablóktól. Ne essünk abba a hibába, hogy értékeinket eldobjuk, mondta a lelkész. Tudnunk kell, hogy olyanok érkeznek közénk, akik nem tekintenek bennünket felebarátnak, nem hozni, nem adni akarnak, hanem elvenni. Úgy kell szeretni őket is, mint önmagunkat, szüleinket, gyermekeinket? Az erőszakot semmi nem menti fel, de néha az erőszak áldozathozatal azért, hogy gyermekeinknek, unokáinknak legyen jövője. Bikádi László azt mondta: nem lehet mindenki a felebarátunk, van, hogy nem testvérként, hanem ellenfélként, ellenségként élünk egymás mellett. Össze kell fogni az országnak, a nemzetnek, megköszönni a katonák, rendőrök áldozatát, hogy értünk, a biztonságunkért szolgálnak. Helyettes áldozat ez. A legtökéletesebb helyettes áldozat azonban az, amit Krisztus bemutatott, meghalt értünk.

A lelkész azért imádkozott, hogy az Úristen adjon hitet, erőt, kitartást a határon szolgálatot teljesítőknek és mi hűségesek legyünk nemzetünkhöz, országunkhoz, egyházunkhoz.

Az istentiszteleten Zentai László, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred parancsnoka közölte, a magyar honvédek a haza védelméért esküdtek és ehhez az esküjükhöz hűek maradnak. A déli határokon most is több száz rendőr, katona szolgál, őrjáratozik, hogy védjék a hazát és polgárait. Azt kérte az istentiszteleten résztvevőktől, biztonságos otthonaikban is gondoljanak rájuk. Ipsits Csaba rendőr ezredes, veszprémi rendőrkapitány is azt mondta, a rendőrök is végzik a feladatukat, mindent megtesznek a határok védelméért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!