Hajmáskér

2016.03.08. 17:30

Porból lett, porrá lesz? - Romokban a hajmáskéri tüzérkastély

Hajmáskér - Egymillió-nyolcszázezer koronát fizettek a területért 115 évvel ezelőtt, hogy megépítsék az ötezer-hatvanöt hektárnyi területen Közép-Európa legnagyobb lőterét, tüzérségi laktanyáját és központi kiképzőbázisát. Mára romokban hever az Osztrák–Magyar Monarchia egykor csillogó tüzérkastélya Hajmáskéren.

Balogh Ákos

Csak néhány épület emlékezteti a hajmáskéri lakosokat a település katonai múltjára – no meg a máig funkcionáló lőtér zaja – egy részük semmivé vált, van, amit vállalkozók hasznosítottak a műemlék épületekből, van, amiben iskola működik, de egy, az egykor legszebb, legnagyobb, már a nyolcas főútról is jól kitűnő kastélyépület sorsa évek óta nem fordul jobbra.

A minap a Napló is beszámolt arról, hogy újabb kémény dőlt le az 1910 környékére elkészült hajmáskéri kastélyépület, egykori császársági és királyi tüzérségi lövőiskola épületének tetejéről a szeles időjárás következtében, a nagy mennyiségű törmelék pedig az útra zuhant. Szinte csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset, nemcsak most, hanem az elmúlt években sem, hiszen az egykori magyar tüzérlaktanya parancsnoki épületével szemközt egy bérház található.

A gazdagon díszített kastélyépület műemlékvédelem alatt áll, több kezdeményezés is volt a megmentésére, akadtak vállalkozók nagy tervekkel, végül továbbra is csak az enyészet foglalkozik az épülettel, de az nagyon.

Roskadozó tetőszerkezet, kitört ablakok, lehullott vakolat, lerabolt belső terek, málladozó falak jellemzik napjainkra az egykor impozáns kastélyt, melyet az elmúlt évszázadban használtak magyar, német és orosz katonák is, utóbbiak parancsnoksága 1990-ig működött az épületben.

A helybéli lakosok értetlenül állnak a sorstalan építmény előtt: Hajmáskér jelképe, a történelem egy darabja – műemlékvédelem ide vagy oda – hamarosan összedől...

Komolyan megvárjuk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!