Hajmáskér

2016.08.15. 18:56

Szürrealista képfestő

Hajmáskér - Mónos Jenő képeinek fő jellemzője az egyéni útkeresés. Kedveli a paradox, ellentmondásos ábrázolást, mondta a kiállításmegnyitón Dancsó Valéria.

Balla Emőke

Szürrealista képfestőnek nevezi magát Mónos Jenő, akinek a Muzeális Kiállítóban nyílt tárlata. A művészt és alkotásait bemutató Dancsó Valéria művelődésiház-vezető szólt arról, hogy a szürrealista kép a különbözőségre épít, egymástól távol eső jelenségeket, dolgokat, látványelemeket tesz egymás mellé, mindezt úgy, hogy felrúgja a természeti rend törvényeit, a megszokásokat.

Mónos Jenő Várpalotán született. Húszéves korában, Újhelyi Gábor festőművész szárnyai alatt bontakozott ki festészete. Ő kompozícióra tanította, Bihari Leventétől a technikai oldalát sajátította el a festészetnek. Az évek múltán egyre érettebbé vált festészete. Számos helyen állított ki itthon és külföldön.Mostani kiállításán izgalmas tájak, témák elevenednek meg.

Mónos Jenő szürrealista képfestő alkotásaiból nyílt  kiállítás Fotó: Nagy Lajos

Mónos Jenő pár éve az év hidegebb részét egy távoli és különleges helyen, Izlandon tölti. Az itt látható képek nagy része a misztikus izlandi tájat, annak hegyeit, vizeit, színeit, fényeit érzékelteti saját képzeletén, lelkén keresztül. A Mónos-képek sajátja az élénk színvilág: a pink, türkiz, a kék és a zöld sokfélesége. A szépség helyett vagy mellett a bizarr, az abszurd, esetleg az irónia kap szerepet.

A kiállításmegnyitón Lohonyai Zoltán két dalt és egy Szabó Lőrinc-verset adott elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!