Halimba

2012.11.15. 20:43

Végéhez közeledik a csatornahálózat kiépítése Halimbán

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló szennyvízcsatornázás keretében összesen 13,6 kilométernyi csatornahálózat került kiépítésre Halimbán. A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 468 háztartás kapta meg a lehetőséget, hogy csatlakozzon a korszerű szennyvízhálózathoz.

Schvarzkopf Anita

A Közép-dunántúli Operatív Program keretében belül megvalósuló szennyvízcsatorna - hálózat kiépítése, s vele együtt a(z) - néhány utcában már meglévő- elavult hálózat korszerűsítése az Európai Unió támogatásával valósult meg. A 290 692 000 Ft összköltségű projekt 85 %-át pályázati forrásból fedezte a település. A fennmaradó 15% önerőt, az itt élők fizetik. Ennek finanszírozási módjaira többféle konstrukciót is kínáltak a lakosoknak. adta a tájékoztatást Tóbel János Halimba polgármestere.A projekt időbeli lefolyásáról és a munkálatokról a következőket nyilatkozta: - A tavasszal elkezdődött munkák első szakaszának műszaki átadása ez év szeptember 21-én történt meg. Ettől az időponttól kezdve mintegy 468 háztartás kapta meg a lehetőséget, hogy csatlakozzon a korszerű szennyvízhálózathoz. Az ezt követő második munkafázisban, 2013 tavaszán, az ipari terület csatornázására kerül sor. A szennyvíztisztító telep azonban nem helyben, hanem Ajkán lesz. Így alacsonyabbak a beruházási és a várható üzemeltetési költségek is. A projekt zárásának ideje jövő év május vége. A pénzügyi elszámolás is ekkor történik meg.
A település vezetője úgy tapasztalja a falu lakói megértették és egyetértenek azzal, hogy ma már egy ilyen kis településnek is elengedhetetlen a korszerű szennyvízkezelés.

- Emellett tudni kell azt is, hogy Halimba érzékeny természeti területen fekszik. A környezeti és természeti értékek fokozott védelme, a lakossági talajszennyezés megszűnése, mind a csatorna fontosságát támasztják alá. A beruházás a térség gazdasági lehetőségeinek fejlesztésén túl, a lakosságnak is egy élhetőbb, komfortosabb környezetet biztosít majd - sorolta a beruházással járó előnyöket.Arra a kérdésre, hogy jelenleg hányan csatlakoztak rá, illetve milyen kedvezményeket biztosítanak a lakosságnak elmondta, hogy a lakosság több mint 25 % - a, pontosan 143 ingatlantulajdonos már rá is csatlakozott rendszerre. Kiemelte, hogy azok, akik még az idén rákötnek a hálózatra 5 évig, akik jövő év szeptember 21-ig, azok 4 évig mentességet kapnak a helyi kommunális adó fizetése alól. Emellett a rendszer üzemeltetését végző Bakonykarszt Zrt. pedig 2013. május 31-ig mindenkinek ingyenes rendszerre való rákötési lehetőséget biztosít. Ezzel is ösztönözve a lakosságot, a mihamarabbi csatlakozásra, mivel a későbbiekben, törvényben előírt talajterhelési díj sújthatja majd azokat, akik bár rácsatlakozhatnának a csatornahálózatra, de ezt mégsem teszik meg. Ez a pénzösszeg azonban jelentősen meghaladja majd a csatornaszolgáltatás díját. Már ezért is megéri csatlakozni a rendszerre. De talán ennél is fontosabb az a felelősségtudat, amellyel környezetünk ökológiai védelmét szolgálhatjuk - zárta szavait Tóbel János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!