Halimba

2017.03.18. 20:30

A középpontban a gyermekek - Egyházak képviselőinek bemutatkozója Halimbán

A köznevelési törvény választási lehetőséget biztosít a szülőknek, hogy egyházi, felekezeti hit- és erkölcstan vagy erkölcstan tantárgyat tanuljon gyermekük. A halimbai iskola vezetése március elején szervezte meg az egyházak képviselőinek bemutatkozóját.

Civil Tudósítónktól

Három egyház élt is a lehetőséggel. A római katolikus egyház részéről Réfiné Vajai Szilvia hitoktató a gyermekek Jézussal való találkozását tartja hitoktatásuk fókuszának. Bibliai történeteken keresztül mutatják be a gyermekeknek Jézust. Az órákon illusztrációkkal, játékos elemekkel és aktív gyermeki cselekedtetéssel gazdagított módszereket alkalmaznak.

Réfiné Vajai Szilvia, a Római Katolikus Egyház hit- oktatója, Kovács Viktor evangélikus lelkész, valamint Szabó Tamás, a Hit Gyülekezetének teológusa mutatta be felekezete hitoktatási módszereit, eszközeit

Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész arról a felkészítési folyamatról beszélt, amely a gyermekekben az egyházuk felé fordulás későbbi döntését megalapozza. Az ehhez a döntéshez szükséges környezetet biztosítja az evangélikus egyház a hitoktatásokon. Így a keresztség és a felekezeti hovatartozás sem szükséges a részvételhez. Az órák hangulatát a zene és a közös éneklés színesíti.

A Hit Gyülekezete képviseletében Szabó Tamás teológus egyházuk hitoktatásának középpontjába a Biblia üzenetének gyermekekkel való megismertetését állította. Az abban szereplő erkölcsi tanulságok megértését a gyermekek életkori szükségleteinek figyelembevételével készült tankönyvek segítik. Ezeket a szülők is átlapozhatták.

Nagy Noémi igazgató elmondta, Halimbára is jellemző az az országos tendencia, hogy egyre több szülő az erkölcstan helyett a hittan-erkölcstan tárgy mellett dönt. Iskolájukban legtöbben a katolikus hittant választják, de az evangélikus egyház és a Hit Gyülekezete is tart Halimbán órákat. A református hittant választók a szomszédos Padragkútra járnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!