Halimba

2017.05.08. 19:27

Halimbán is felavatták az ifjú értékőröket

Halimba - Mint a megyében már több településen, Halimbán is lezárult az Értékek iskolája címet viselő értékőr projekt. A záró rendezvényen Tóbel János polgármester köszöntőjében a helyi értékek felkutatását, megbecsülését és a következő generációnak történő átadását emelte ki.

Schvarzkopf Anita

- Abból a munkából, amit én láttam,- akár a személyes interjúk során, akár az Emlékházban, vagy az üveggyárban való látogatáskor - úgy gondolom, az ifjú halimbai értékőrök szeretik ezt a falut. Most is és a későbbiekben is mindent meg fognak tenni azért, hogy ez a település a múlt értékeinek megőrzésével virágozzon.

Hoffner Tibor a Közép- dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet munkatársa az elmúlt félév munkájáról szólva kiemelte, hogy ebben az időszakban volt közös ismerkedés, játék, műhelymunka és ismeretátadás. De mindezeket a vidámság és a jókedv hatotta át. Büszkén említette, hogy az itt látható fotók, videók, képek mind-mind a gyerekek munkája. Szólt arról is, hogy nem az a céljuk, hogy a gyerekek tökéleteset alkossanak, hanem, hogy amit csinálnak azt örömmel, szívesen végezzék.

A helyi általános iskolai hat felső tagozatos és egy gimnáziumi tanulója gyűjtötte össze, településük szellemi, kulturális és egyéb értékeit. Képen balról-jobbra: Hoffner Tibor a Közép- dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet munkatársa, Horváth Zsolt a Hungarikum bizottság koordinátora, és az ifjú halimbai értékőrök: Schvarczkopf Mónika, Turi Julianna, Horváth Kata, Bodó Fanni, Pelczhoffer Orsolya és Savanyu Klaudia, a képről hiányzik Kovács Anna.

- Ez a folyamat most itt elkezdődött, de ezzel a projekttel nem ért véget, hiszen szívesen látjuk a csapatot az Értékőr hálózatban, és a későbbiekben is segítünk szakmai hátteret biztosítani a további munkájukhoz. Az értékőrök csodákra is képesek, hiszen néhány nap alatt megdupláztuk őket. A múlt héten még csak heten, mára már 14-en lettek. – mondta viccesen Hoffner Tibor, utalva azokra a gyerekekről készített életnagyságú fényképtáblákra, amelyek a teremben voltak elhelyezve.

Horváth Zsolt a Hungarikum bizottság koordinátora a mozgalom sikerét a partnerközösségek folyamatosan bővülő számában látja.

- Az elmúlt öt évben több mint ezer magyarországi közösséget találtunk, akik bekapcsolódtak, s 2015-től pedig már kárpát - medencei lett a Hungarikum mozgalom, hiszen a határon túl élő magyar közösségek is részesei lettek ennek a folyamatnak. Halimba pedig azon települések közé tartozik, akik a polgármester úrnak köszönhetően, az elsők között csatlakoztak a Veszprém megyei Hungarikum mozgalomhoz, felismerve annak közösségformáló és értékteremtő erejét. – hangsúlyozta Horváth Zsolt.

Kovács Anna átveszi Horváth Zsolttól az oklevelet. Jobbról Hoffner Tibor koordinátor és Tóbel János polgármester. A háttérben Schvarczkopf Mónika az életnagyságú fényképtáblán

Majd ünnepélyes keretek között avatták ifjú értékőrré Bodó Fannit, Horváth Katát, Kovács Annát, Savanyu Klaudiát, Schvarczkopf Mónikát, Pelczhoffer Orsolyát és Turi Juliannát. Tiszteletbeli értékőrré avatták azokat a helyi felnőtteket is, akik aktív munkájukkal segítették az ifjú értékőröket. Így Vajainé Szijártó Margitot, Kovácsné Véber Esztert, Lukács Zsanettet és Schvarczkopf Anitát. A halimbai értékekről szóló kisfilm megtekintése után az erdélyi Barótról érkezett fiatalok filmvetítéssel egybekötött előadásban mutatták be lakóhelyüket és annak értéktárát.

A program zárásaként Csipszer András az Együtt a Jövőért Egyesület elnöke megnyitotta a Halimba értékei pályázat alkotásaiból álló kiállítást és Bazsó Gabriella értékőr koordinátorral megjutalmazták a legszínvonalasabb pályamunkákat.

Schvarczkopf Anita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!