Halimba

2015.06.11. 15:01

Gondolatok a bizonyítványosztás elé

Halimba – Hamarosan minden diák megkapja az éves tanulmányi munkáját értékelő bizonyítványt. Van, aki örül, van, aki kevésbé.

Civil Tudósítónktól

De lesz olyan is, aki fogadkozik, hogy jövőre majd megmutatja, és persze olyan is akad, aki csak a vállát rándítja. A szülői reakciók is jócskán eltérnek, a hangos büszkélkedéstől a gyermek szigorú szidásán át a pedagógusok hibáztatásáig mindenfélével találkozhatunk. Az iskola és vele együtt a pedagógusok különleges helyet foglalnak el a családok életében, mivel gyermekeink idejük nagy részét velük töltik, és nemcsak oktatásukban, de nevelésük jó részében is feladatot vállalnak. Az év végi bizonyítvány nemcsak a diák, hanem a szülő és a pedagógus munkáját is értékeli. Az, hogy mennyire okoz meglepetést a szülőnek, jól mutatja, milyen intenzív volt a kapcsolattartás az év folyamán a szülő és a pedagógus között. Mennyire kísérték figyelemmel a gyermek évközi munkáját, idejében felismerték-e, hogy valamilyen segítségre lenne szüksége.

A gyengébb bizonyítványért ne szidjuk a gyereket, de a jó eredményért se vegyünk olyasmit, aminek a megvételére ürügyet keres a szülő, hiszen a szomszédnak, és az összes osztálytársnak már van, s olyan nehéz ellenállni az esdeklő tekintetnek. Amennyiben jónak látjuk, vegyük meg a soron lévő, áhított kedvencet, de ne kössük a jó bizonyítványhoz! Ez utóbbi esetében egyszerűen örüljünk az eredménynek, vagy, ha nem lehet, hát vegyük tudomásul, s gondolkozzunk el, miért nem „hozta” a gyermek az elvárható eredményeket. Mi volt az, ami nem segítette vagy épp akadályozta a megfelelő teljesítmény elérésében.A bizonyítványt a gyerekkel közösen nézzük meg, olvassuk végig, beszélgessünk a jegyekről, a tantárgyakról, miközben sétálunk vagy fagyizunk. Az oldott, kötetlen beszélgetés során sok mindent megtudhatunk az iskoláról, a pedagógusokról, az osztálytársakról – és közvetve magunkról is. Figyeljünk hát oda jól, hiszen egy-egy elejtett szóból, mondatból is segítséget kaphatunk: mit lehet tenni, hogy a következő tanévben megkönnyítsük csemeténk iskolai munkáját.Aztán pedig készüljünk a nyárra, tervezgessük a közös programokat, s a bizonyítványt tegyük el szeptemberig!

Szerző: Schvarczkopf Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!