Halimba

2012.03.12. 10:39

''Vesd bele magad'' Halimbán is

Az idén a halimbai gyerekek is belevetik magukat a ''Vesd bele magad'' kertészkedő mozgalomba.

Schvarzkopf Anita

Magáról a programról Kovácsné Véber Eszter pedagógus, helyi koordinátor beszélt:
- A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége indította akció egyik fő célja, hogy minél több iskolással megismertessék a helyben előállított termékek fontosságát.

A program keretében a gyerekek kapnak vetőmagot, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, gondozzák, neveljék, majd a családdal együtt elfogyasszák. Ezek olyan vetőmagok, amelyek nem kényesek, termesztésük nem igényel különösebb ismereteket: zöldborsót, hónapos retket, vöröshagymát, sárgarépát, karalábét vethetnek a gyerekek. Munkájukat felnőtt segítséggel dokumentálják, a program végén pedig értékes nyeremények is várnak rájuk.



Arra a kérdésre, hogy mi alapján döntötték el, hogy ki kapja a magokat a következőket válaszolta: - Minden gyereknek adott volt a lehetőség, hogy jelentkezzen. A szülőknek kellett írásban jelezni, hogy támogatják és segítik a program sikeres lebonyolítását. Egyelőre a gyerekek nagyon lelkesek és alig várják, hogy kertészkedhessenek.

S, hogy mit várnak el az akciótól így válaszolt:
- Országos tapasztalat,- s ez alól Halimba sem kivétel - sok faluban füvesített udvari területeket látunk, csak elvétve egy-egy konyhakertet. A program egyik célkitűzése viszont egy olyan irányú szemléletformálás, amelyben a gyerekeken keresztül a szülők is (újra) ráérezhetnek a saját konyhakert adta örömökre, a sikerélményre, a friss, zamatos zöldségekről már nem is beszélve! A friss levegőn eltöltött  közös kertészkedés során pedig a család is együtt lehet. zárta gondolatait Kovácsné Véber Eszter.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!