Hasznos

2007.07.11. 08:32

Júliusi tennivalók

Szőlőültetvényeinket július hónapban minden évben veszélyezteti a szőlőperonoszpóra és a szőlőlisztharmat. A két betegség közel azonos időben azonban viszonylag ritkán jelenik meg.

nincs nev

A peronoszpórajárvány elsődleges kiváltója ugyanis a bőséges csapadék, míg a szőlőlisztharmat fellépésével száraz, meleg nyarakon kell számolni. Ennek megfelelően most a lisztharmat terjed a szőlőkben. Mindkét kórokozó ellen a jól mozgó, felszívódó (kresoxim-metil vagy piraklostrobin + metiram) szerek használatát részesítsük előny-ben, mivel a szövetekbe való gyors beépülésük következtében (12 óra) nem mosódnak le, így hatékonyságukat a gyakori nyári esőzések sem befolyásolják. Az utóbbi szer a botritisz ellen is véd. Fokozódik a hatás, ha laza, szellős tőke kialakításával kedvezőtlen feltételeket teremtünk a gombáknak. A feromoncsapdák jelzése alapján védekezzünk a szőlőmolyok ellen is trifumuron hatóanyagú szerrel, mert az általuk megszúrt bogyók utat nyitnak a botritisznek. Az egyes szőlőtáblákon fokozottan jelentkező vashiány vagy klorózis vastartalmú szerekkel gyógyítható. Ennek elmulasztása esetén a satnya, sárga levelek nem tudják beérlelni a fürtöket. Bizonyos szőlőfajtákon az atkák által okozott gubacsos tünetek terjedésének megakadályozására flufenzin hatóanyagú szert is keverjünk bele a permetlébe. A megfelelő kijuttatás sokat javít a szerek hatékonyságán. Ezért mindig irányítsuk alulról felfelé a szórófejet, hogy az atkák fő tartózkodási helyéül szolgáló levélfonákra minél több permetlé jusson. A szabad szemmel nem látható, apró testű atkák elleni védekezésnél nem szabad lebecsülni az első tünetek megjelenését. Az elkésett védekezés már nem tünteti el a szúrásnyomokat, csupán megállítja az addigi károsítást. Zöldségeskertekben a burgonyabogár-lárvák ellen fipronil, uborkában a peronoszpóra és a lisztharmat ellen trifloxi-strobin + cimoxanil hatóanyagú szerekkel lehet védekezni. A paradicsomvész júliusban szárítja le a leveleket, a termésen pedig húsba mélyedő barna, kemény foltokat képez. Megelőzésképpen az iprovalikarb + mankoceb szert használhatjuk. A gombabetegségek mellett ne feledkezzünk meg a különböző vírusokat is terjesztő levéltetvek irtásáról (tiametoxam) sem. A varas foltokkal jelentkező almafa-varasodás fertőzésének veszélye a nyári záporok után júliusban tovább fokozódik Az almafalisztharmat elsősorban a fiatal, kis gyümölcsöt veszélyezteti, jellegzetes hálózatos parásodásával annak értékét csökkenti. Mindkét betegség ellen véd a kresoxim-metil hatóanyagú szer. Az almamoly és az aknázómolyok elleni védekezé-seknek továbbra is folytatódniuk kell (lambda-cihalotrin + pirimikarb).
A körtevarasodás elleni védekezéseknél vegyük figyelembe, hogy a legtöbb körtefajta ebben a fejlődési stádiumban a legérzékenyebb a rézkészítményekkel szemben. A betegség ellen az al-mafáknál is alkalmazott felszívódó szerek a leghatékonyabbak. A körtelevélbolha esetében a tojásból kelő kis lárvák ellen védekezhetünk a legeredményesebben (diflubenzuron). A gyümölcshullást okozó szilvamoly nyári nemzedékének lárváival szemben az almamoly ellen ajánlott készítményekkel lehet fellépni. 
 
Györffyné dr. Molnár Júlia,
 a mezőgazdaság-tudomány doktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!