Hasznos

2008.04.03. 09:41

Díszkertek ápolása

A ház körül díszlő virágos növények védelme éppen olyan fontos, mint a haszonnövényeké.

Bonyár Miklós

Sok esetben közösek a kártevőik, ezért az egész kertet permetezni kell, ám lehetőleg kevés vegyszerrel. A veteményeskertben sem tudunk természetszerűen termelni, ha a közeli virágágyásokat vegyszerekkel kezeljük. Biológiai módszerekkel is művelhetjük a virágos- kertet, ehhez viszont évenként váltogatni kell a növé-nyeket, hogy az adott dísznövény károsítói ne tudjanak felszaporodni.  Társítsunk össze több virágfajt!  A zsálya, a kakukkfű, a levendula szegélyként ültetve sok kártevőt távol tart. Az ágyások között elszórtan díszlő bársonyvirág a mellette lévő virágok gyökerét védi a fonálférgektől. A macskagyökér fokozza a növények virágzókészségét.
A

 rózsabokrokat gyakran kell a gombabetegségek, fő-leg a lisztharmat ellen permetezni, ezért részesítsük előny-ben a lisztharmat-ellenálló fajtákat.
A gyomosodás kiküszöbölésére pedig nagyon alkal-mas takarónövénynek a borostyán. Egyes rózsafajtákat már kora tavasszal, a virágzás előtt károsítják a levéltetvek. A tövek alá ültetett zsázsa elriasztja a tetveket, ha viszont már betelepedtek, de a levéltetű-kolóniák még nem alakultak ki, szappanos vízzel történő lemosással is megszabadíthatjuk a növényt a bimbókon szívogató kártevőktől. A szélre érzékeny dísznövé- nyeknek jó védelmet adnak a sövények, valamint a bokor-és facsoportok. Emellett hasznot hajtanak a levélzetükre és virágaikra telepedő hasznos rovarok táplálásával, a bokrok sűrűjében fészkelő madarak pedig rovarpusztító tevékenységükkel járulnak hozzá a biológiai egyensúly fenntartásához. A sövények, fák aljnövényzetét ne irtsuk ki, mert alattuk hasznos emlősök  például a sün  bújnak meg. Számos gyom, így a csalán és a zsurló fontos szerepet játszik a vegyszerfelhasználás csökkentésében. 

Egyes vadnövények kártevőket riasztanak el, mások méh- és lepkecsalogatók. A tűlevelű fákat telepítsük csoportosan, mert jobban ki vannak téve a tetvek támadásának, ha egymagukban állnak a kertben. A legnagyobb kárt a gubacstetvek okozzák. Megtakaríthatunk néhány permetezést, ha idejében észrevesszük és lemetsszük a fenyő hajtásain lévő, ananászra emlékezető zöld gubacsokat, mielőtt azokból a tetvek kirajzanának. A levéltetvek elleni védelemben hasznos segítőtársak a kati- cabogarak és a fátyolkák is. A virágokkal beültetett kert és pázsit megkívánja a gyomirtást és a trágyázást. A gyomok ellen jól bevált környezetbarát módszer a talajtakarás. Az a legjobb megoldás, ha a talajtakaró alig üt el a természetes talajtól. Ehhez a szecskázott szalmát keverjük össze a földdel, néhány hétig hagyjuk korhadni, amíg egészen földszínűvé nem válik. Így mellőzhetjük a talajéletet károsító és drágán beszerezhető gyomirtó szereket. Ha bizonyos gyomok túlzottan elszaporodnak a kertben, ezeket még virágzásuk előtt gyomláljuk ki. A tápanyag-utánpótlásnál az a leggazdaságosabb, ha az általunk készített komposzttal trágyázunk, de a kereskedelemben kapható szerves komposztot és humusztrágyát is használhatjuk.
 

Györffyné dr. Molnár Júlia,
 a mezőgazdaság-tudomány doktora

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!