Hasznos

2009.03.23. 10:00

Állami kezesség lakáskölcsönre

Lakonikus rövidségű törvényjavaslat áll rendelkezésre a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről. A törvényjavaslatot természetesen a pénzügyi és gazdasági válság azon egyelőre felmérhetetlen következményei indokolják, melyek alapján valószínűsíthetően igen sok olyan személy veszti el a munkahelyét a válság következtében, akiknek lakáscélú kölcsönszerződése vagy hitelszerződése áll fenn valamilyen pénzintézettel.

Szausev Xénia

A jogszabálytervezet szövege szerint a parlamenti elfogadáson túl a törvény hatálybalépésének feltétele az Európai Bizottság jóváhagyó határozata. A lakáskölcsönnel összefüggő állami kezességvállalás lényege, hogy a magyar állam a természetes személy által 2009. szeptember 30. napjáig kezdeményezett kölcsönszerződés- módosítás alapján az eredeti kölcsönszerződés szerint a módosítás hatálybalépését megelőző hónapban fizetendő törlesztőrészlet és a módosítás szerint fizetendő csökkentett mértékű törlesztőrészlet huszonnégy havi különbözetére vonatkozó készfizető kezességvállalást jelent. 

A törvényjavaslat szerint azonban csak meghatározott feltételeknek megfelelő természetes személyek és házastársaik élhetnek ezzel a lehetőséggel. A feltételek közül vitára okot adó szempont a törvényjavaslatban az, hogy az állami kezességvállalás igénybevételére az a természetes személy jogosult, akinek a munkaviszonya vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya a foglalkoztató (munkáltató) érdekkörében felmerült okból 2008. szeptember 30-át követően szűnt meg. Az időpont ezen önkényes meghatározása vélhetően, ha a javaslatból törvény lesz, sok egyébként jogosultat kiszorít az állami kezességvállalás igénybevételének lehetőségéből. 

Emellett az állami kezességvállalás feltétele, hogy a munkáját elvesztett természetes személy egyben álláskeresőnek minősüljön, háztartása tagjainak lakóhelye vagy tartózkodási helye a kölcsönszerződés biztosítékául szolgáló lakóingatlan legyen, a kölcsönszerződés módosításának hatálybalépésekor a háztartás tagjai más lakóingatlannal ne rendelkezzenek. Emellett feltétel még, hogy az érintett állami kezességvállalást igénylő személy vállalja, hogy a kölcsönszerződés módosítását követő két évig havonta tízezer forint összegű törlesztőrészletet megfizet. 

Ezen túlmenően a jogszabályi rendelkezések alkalmazására akkor lesz lehetőség, ha az eredeti kölcsönszerződés alapján folyósított összeg nem haladja meg a húszmillió forintot, azzal, hogy más devizanem esetén a tartozás összegét a Magyar Nemzeti Bank folyósítás napján érvényes hivatalos devizaárfolyamán kell forintra átszámítani. A kölcsönszerződés módosításáért a pénzintézet díjat vagy költséget nem számíthat fel, és készfizető kezesség vállalásáért kezességvállalási díjat sem kell a jogszabály ilyen szövegű hatálybalépése esetén fizetni. 

A törvényjavaslat szerint az állami készfizető kezesség részletes szabályait kormányrendeletben állapítják meg. Tekintettel arra, hogy az ördög általában a részletekben húzódik meg, a törvényjavaslat nem tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan, hogy mi történik az állami kezességvállalás alapján az állam teljesítése esetén, ha lejár a kétéves csökkentett törlesztési moratórium, és az igénybe vevő természetes személynek kell-e számolnia az állam felé a helyette kifizetett törlesztőrész alapján valamilyen visszafizetési kötelezettséggel. 


Dr. Sebestyén Attila 
ügyvéd, 
Csapó, Kiss és Sebestyén Ügyvédi Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!