jó tudni

2019.10.29. 13:00

Változik a vonat- és a buszközlekedés rendje a kegyeleti ünnepek alatt

Nemcsak a kegyeleti ünnep, de az iskolai szünet miatt is változik a busz- és a vonatközlekedés menetrendje.

Forrás: pixabay.com

MÁV

A kegyeleti ünnepekhez igazodik a vonatközlekedés rendje: október 31-én a pénteki, november 1-jén a szombati, 2-án az ünnepnapi, 3-án már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A hosszú hétvége előtt a MÁV azt javasolja, hogy néhány nappal az ünnep előtt, előre vegyék meg az utasok a menetjegyeket. Ilyenkor rengetegen mennek a temetőkbe vagy látogatnak el a rokonaikhoz, ezért csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, és néhány nap alatt akár félmillióan is útra kelhetnek a vonatokkal. Sokan utazhatnak már csütörtökön is, de legtöbben vasárnap szállnak majd vonatra, mert aznap ér véget az őszi szünet.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében az utasok a vasúttársaság internetes jegyvásárlási rendszerében, vagy az okostelefonokon elérhető MÁV applikációban gyorsan és egyszerűen megválthatják a menetjegyeket és helyjegyeket. Az online vagy mobilalkalmazással megvett e-vonatjegyek a pénztári árhoz képest 10 százalékkal olcsóbbak, míg a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra legalább 100 kilométer távolságra váltott e-vonatjegyekre 20 százalékos engedmény jár. Az automatáknál vásárlók 5 százalékos kedvezményt kapnak.

A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok október 31-én 10 órától november 3-án éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedvezmenyek-mav-start-zrt-vonalszakaszain.

BUSZKÖZLEKEDÉS

Dátum

Közlekedési rend

2019. október 29., kedd

tanítási szünetes munkanap

2019. október 30., szerda

tanítási szünetes munkanap

2019. október 31., csütörtök

a hét utolsó tanítási szünetes munkanapja

2019. november 1., péntek

munkaszüneti nap

2019. november 2., szombat

szabadnap

2019. november 3., vasárnap

a hét első munkanapját és tanítási napját megelőző munkaszüneti nap

2019. november 4., hétfő

a hét első munkanapja és tanítási napja

2019. november 5., kedd

munkanap, tanítási nap

 

AJKÁN 2019. november 1-jén (pénteken) a 4-es jelzésű helyi járatok induló és végállomása ideiglenesen megváltozik.

A járatok a Hársfa utca megállóhelytől indulnak és oda is érkeznek vissza. A megszokott munkaszüneti napi menetrenden felül 17:00-kor és 18:00-kor is indul 4-es jelzésű körjárat a Hársfa utcától.

Kimaradó megállóhely: Tesco

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!