Hasznos

2007.05.23. 11:20

A körtefa betegségei

A nyár folyamán a  legveszélyesebb betegségtől, a körtevarasodástól kell elsősorban megvédeni a fákat, amely az almafa-varasodásnál sokkal nagyobb mértékben károsítja a gyümölcsöt, de megtámadja a hajtást és a vesszőt is.

nincs nev

 A fertőzés helyét olajzöld, majd olajbarna, később feketedő, majd súlyosabb esetekben a leveleket beborító, elhalt foltok jelzik. A tünetek többnyire a fonákon, de a levél színén, a levélnyélen is megjelennek. A fiatal hajtásokon megjelenő foltokon a felső bőrszövet megduzzad. A következő évben ezek a kidudorodások felrepednek, fekélyekké válnak. Az ilyen vesszőkön a rügyek is elszáradhatnak. Ha a sziromlevélre és a virágkocsányra is átterjed a kór, ez általában a kötődött gyümölcs lehullását is okozza. Ha az intenzív fejlődés időszakában történik a fertőzés és nagyobb gyümölcsfelü-letre terjed ki, torz gyümölcsök alakulnak ki, majd a berepedezett foltokon másodlagosan fertőző gombák tele- pednek meg.
 A gomba termőtesteinek kialakulása a lehullott, beteg levelekben már késő ősszel megkezdődik. Áprilisban ki-alakulnak bennük a spórák is, és eső után a termőtest falát áttörve megkezdődik az április végétől június közepéig tartó kiszóródás. Az idei enyhe tél miatt még a zöldbimbós állapot előtt kiszabadulhattak a spórák. Az almafa-varasodástól eltérően a körtevarasodás kórokozója nemcsak a lehullott levelekben, hanem a varas vesszőkben is át tud telelni. A lemosó kezelés végzésénél ezt a tényt is figyelembe kell venni. A varasodás elleni tavaszi kezeléseknek a levelekben és a vesszőkön telelő gombafonalak és termőtestek ellen kell irányulniuk. A réztartalmú szerek használatával csökkenthető a spóraképződés, de fontos a levelek kibomlásakor végzett első permetezés időpontjának megválasztása miklobutanil, tebukonazol, kresoxim-metil, pirimetanil hatóanyagú készítmények alkalmazásával. Ha késünk a kezeléssel, bekövetkezik a korai fertőzés, így nemcsak az avarból szóródó, hanem a varas foltokon képződő spórák is támadnak. Az első tünetek megjelenése után a nyár folyamán legalább háromszori kezelés szükséges.
 A körtét megtámadó másik gyakori gombabetegség a körte mikoszferellás levélfoltossága. Az elmúlt időben helyenként leesett sok csapadék után járványos fertőzéseket okozhat főleg a faiskolákban és a még nem termő, fiatal fákon. A gomba itt is a körtefák leveleit és a gyümölcsöket fertőzi. A leveleken virágzás után 12 milliméter átmérőjű kerek, barna foltok jelennek meg, melyek a levél mindkét oldalán jól láthatók. Később a megnagyobbodott foltokat barnáspiros gyűrű veszi kö-rül, a közepük kifehéredik, ahol apró, fekete pontok alakjában jelennek meg a gomba termőtestei. A kórokozó a lehullott levelekben telel át, majd a termőtestekből kiszabaduló spórák lombfakadástól július közepéig fertőzik a fiatal leveleket. A spórák rendkívül hosszú ideig megtartják csírázóképességüket, ezért a tünetek megjelenése a tenyészidő végéig is eltarthat. Így esős nyarakon szükség lehet a lehullott nyári levelek fertőtlenítésére. A fák megvédésére egyébként a körtefa-varasodás elleni növényvédő szerek alkalmasak.
 
Györffyné dr. Molnár Júlia
a mezőgazdaság-
tudomány doktora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!