Hasznos

2009.10.12. 14:45

Komposztáló gyümölcsös rekeszekkel

Ahogy egy kis lélegzethez jutunk az őszi szüret-betakarítás, befőzés után, érdemes nekiállni a komposzt átrostálásának.

Kiss Nikolett

Ez nekem mindig nagy gondot jelentett, mert rosta kell hozzá. Próbáltam is magam összeszegezni csirkedrótból és lécekből, de az csak olyan női munka volt. Tisztelem is az ügyes férfiakat.

Hanem a gondom megoldódott, mikor meghallottam, hogy műanyag gyümölcsrekesszel milyen remekül lehet átszitálni az érett komposztot. Könnyű is, kicsi is, rá lehet tenni egy vödörre, vagy mindjárt egy talicskára, és a helyére lehet szállítani az érett, porhanyós humuszt, amit a komposztdomb aljáról kiszedünk.

Ami fennmarad a rostán, az az oltóanyag, a kovász a következő komposztáláshoz.

Elterítünk egy körülbelül húsz centiméter vastag ágnyesedéket, rá ugyancsak körülbelül húsz centiméter vastagon konyhahulladékot, száraz füvet, lombot, meghintjük két-három lapát földdel, hogy gilisztatojásokkal beoltsuk, és hozzá a rostán fennmaradt régi komposztból is néhány lapáttal. Meglocsoljuk egy kanna vízzel, és ugyanígy folytathatjuk a rétegezést, míg tart az anyagunkból. Élő talaj lesz belőle.

A nálam gyakorlottabb kertészek szerint is a legjobb a komposztálásban vagyok. Bár kezdetben aggódtam amiatt, hogy nem sikerül hasznos anyagot előállítanom, az ilyen trükkök segítettek.

Jánosik Zsuzsa
biokonyhász

Címkék#komposzt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!