Hakni

2018.05.31. 10:37

Háromszázezertől hárommillióig: ennyiért koncerteznek a magyar sztárok

A közösségi oldalon kiszivárogtatott listáról megtudhatjuk, mennyi a gázsija például Majkáéknak, az Irigy Hónaljmirigynek, a Honeybeastnek vagy Gáspár Lacinak.

Velence, 2015. július 17. Majka (Majoros Péter) és Curtis (Széki Attila) lép fel a 40. alkalommal megrendezett Egyetemisták és Fõiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) Velencén 2015. július 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Sokan felháborodtak egy Facebook-bejegyzésen, amely valójában egy kifényképezett árlista a hazai sztárok fellépti díjáról. A fotót a Bors Online is közzétette, és meg is kérdezte az összesítés szerint a legtöbbet kereső művészeket, hogy mit szólnak az olvasók véleményéhez.

A rendkívül népszerű Honeybeast Tarján Zsófia énekesnő vezetésével szinte minden nyári fesztiválon színpadra lép – a lista szerint bulinként 2 047 000 forintért.

„Nyilván egy kisebb ügynökség listája lehet ez. Abból gondolom, hogy az árak arányaiban jók, de közel sem pontosak, mi 1 800 000 forintért adunk koncertet – mondja a Borsnak Kovács Ákos Dadan, a zenekar mene­dzsere. – Azt kell látni, hogy két busszal és egy személyautóval vonulunk le egy-egy bulira. Magunkkal viszünk rengeteg saját kiegészítőt, LED-falat, ami koncertenként 200 000 forintba kerül, és egyéb technikai kütyüket. Csak az, hogy odaérjünk a koncert helyszínére, körülbelül 800 000 forintunkat emészti fel, és akkor még nem csendült fel egyetlen akkord sem, Zsófi egy hangot sem énekelt. Érdemes tudni, hogy minél nagyobb egy zenekar, annál nagyobb a kiállási költsége is, plusz adózni is kell a bevételből.”

A közösségi oldalon kiszivárogtatott lista
Fotó: Bors / Facebook

A lista másik, kiemelt gázsiját egy szólóénekes kapja, ő név nélkül nyilatkozott. Szerinte hiába magyaráznák, hogy milliós összeg egy profi mikrofon megvásárlása, hogy egy fellépőruhaszett körülbelül öt fellépésre használható, és alkalmanként 50-100 ezer forintba kerül, sosem fogják meggyőzni az embereket arról, hogy megdolgoznak a pénzünkért.

„A zenész dalokat ír, azokat az irtózatosan drága stúdióban felénekli, vagyis sok pénzt fektet egy új nótába, de aztán mindenkinek természetes, hogy ingyen hallgat zenét. Ugye így van?

Jogdíjakat ma már alig kapunk, vagyis egy zenész egyetlen bevételi forrása az élő fellépés. A piacról élünk, annyit kérünk, amennyit fizetnek értünk.”

A koncertenként majdnem három milliót bezsebelő Majka így reagált: „Mi Curtisszel egy 18 fős stábbal, három teherautóval és két személykocsival járjuk az országot. A piacról élünk, ha ennyi pénzért megvesznek minket, ennyi az árunk. A fikázóknak azt üzenem, egyszer alkossanak maradandót, és akkor magas gá­zsit kérhetnek a megrendelőktől. (...) Mi itt ennyit kérünk, mert ennyit érünk.”

 

Borítókép: Majka (Majoros Péter) és Curtis (Széki Attila) a 2015-ös EFOTT fesztiválon. Forrás: MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában