Portré

2018.09.10. 08:53

Igazán a nehéz dolgokba érdemes belevágni az űrkutató szerint

Ha átmeneti pontként gondolunk a halálra, az elmúlásra, ahonnét folytatódik az út, egészen más döntéseket hozunk, mint akkor, ha úgy érezzük, a halállal mindennek vége van. Akárcsak akkor, amikor autót vezetünk: ha azt gondoljuk, egy pontnál vége az útnak és a fal következik, máshogyan vezetjük az autót, mint amikor tudjuk, hogy az út azon a ponton túl is folytatódik – így foglalta össze élete ars poeticaját Ferencz Orsolya űrkutató.

Az ELTE Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, az Echo Tv közéleti beszélgetős műsorainak népszerű szereplője korán a világűr bűvkörébe került, hiszen már az édesapja is űrkutatással foglalkozott. Magát nemzeti elkötelezettségűnek tartja, ezt igazolja évek óta tartó társadalmi szerepvállalása is. Négy gyermek édesanyja, és abban hisz, hogy nem azért érdemes véghezvinni valamit, mert az könnyű, hanem éppen azért, mert nehéz – derült ki az Echo Tv Kettesben Szabó Anettel című portréműsorának évadnyitó adásából.

Ferencz Orsolya arra a kérdésre, hogy az űrkutatás vagy a politika jött-e családi indíttatásból, azt felelte: mindkettő már a kezdetektől jelen volt az életében. – Olyan családba születtem, amelyik aktívan foglalkozott azzal, hogy mi van körülötte – magyarázta.

Hozzátette, már a kiságyából is egy az otthonukban álló kísérleti rakétát szemlélt, ez az élmény is az űrkutatás felé terelgette. Ferencz Orsolya az Echo Tv stúdiójában mutatta meg a rakétát és mesélt annak történetéről is.

Édesapja az Interkozmosz program egyik tudományos irányítójaként együtt dolgozott Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal. – Ez nagyon komoly lépés volt Magyarország számára, egyébként nincs is túl sok űrhajóst adó nemzet a világon. Ma is nagy rangnak számít, ha valaki saját űrhajóst tud felküldeni úgy, hogy saját kutatómunkát végez a világűrben – hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában