Zenei nagykövetek

2018.10.03. 11:32

Hungarica-turné a függetlenségét ünneplő Lengyelországban

A Hungarica hosszas követjárásra készül lengyel földön a magyar-lengyel sorsközösség jegyében. És a budapesti nagykoncert sem marad el. Azon a Lord társaságában dübörög majd a nemzeti rock egyik legigényesebb zenét játszó bandája.

Toót-Holló Tamás

Forrás: Hungarica zenekar

Fotó: György Csongor

Kevés zenekar csinálta végig eddig azt, amit a Hungarica. Jelesül azt, hogy nagyon tudatosan, egyfajta politikai küldetést magára vállalva erősítse a nemzeti rock minden eszközével a magyar-lengyel sorsközösség tudatát.

Amit a visegrádi négyek fogalmát megalkotva a nagypolitika végzett el a maga módján, ahhoz a rockzene hitével és lendületével teszi hozzá a maga részét a Hungarica, nem titkolva, hogy a visegrádi négyek közül az ő választásuk mindig kettős. Főként és elsősorban két ország iránt elkötelezetten kettős.

Magyar szívvel, magyar lélekkel teszik a dolgukat, de örömmel merítenek a nemzetek Európájának gondolatából is, s ezen belül is kiemelten fordulnak a történelemben sokszor kipróbált magyar-lengyel barátság megtartó ereje felé.

Annak a sokak számára még mindig felfedezésnek számító örömével, hogy az Európai Unió mindent egységesíteni kívánó, a multikulturalizmust pártoló szellemi offenzívája idején sem vagyunk egyedül azzal a tudattal, hogy a konzervatív eszmeiség, a nemzeti politizálás, a hazafias tradíciók tisztelete olyan erő, ami a hatalomról szóló mostani európai diplomáciai játszmák során valami másról szól.

Például arról, amiről a Hungarica a lengyel lélek iránt magyar lélekkel lelkesülő, s részben lengyelül is megszólaló dalai is hitet tesznek. A velünk élő történelemről, ami mindkét nemzet megmaradásának és biztos jövőjének záloga. A hazáról és a hűségről.

Ami a Hungarica és lengyel rajongótábora számára nem jelenthet mást, mint a haza iránti hűséget.

A zenekar oldalán is nagy elánnal, lengyel nyelven is meghirdetett turnéról szólva a zenekar énekese, Fábián Zoltán a banda közleménye szerint azt hangsúlyozta, hogy

hitük szerint ők Magyarország zenei nagykövetei lesznek akkor, amikor a több ezer éves lengyel-magyar kapcsolatokat erősítve köszöntik Lengyelország függetlenségének százéves évfordulóját.

S ha már köszöntésre vállalkoznak, nem esik nehezükre az sem, hogy köszönetet mondjanak. Ahogy ezt megint csak a lengyel-magyar barátság előtt tisztelegve a Köszönöm szépen / Dziękuję bardzo című számukban is megteszik.

„Folyamatosan dolgozunk, idén ősszel két koncertsorozatot is véghezviszünk, mely Lengyelország száz éves függetlenségének a jegyében zajlik.

Szeptemberben Knurów, Kraków és Stalowa Wola városokban sikeresen helytálltunk, novemberben pedig az északi országrészekben: Koszalin, Gdynia és Lublin városaiban leszünk Magyarország zenei nagykövetei”

- nyilatkozta a lengyel zenei követjárásról Fábián Zoltán.

A Hungarica lengyel koncertkörútjának állomásai:

November 16. – Koszalin (PL)

November 17. – Gdynia (PL)

November 18. – Lublin (PL)

 

A közlemény szerint a lengyel turnét megelőzően magyar koncertkörútra is indul a banda, amelyiknek október 6-án lesz a csúcspontja, ami nem lesz más, mint a Hungarica zenekar idei budapesti nagykoncertje, amelyen a Lord társaságában lépnek fel.

Színpadon: a Hungarica
Fotó: Lányi Kristóf / Hungarica zenekar

Erre a fellépésre készülve a Hungarica arról is tanúbizonyságot tesz, hogy nemcsak ezeréves történelmi távlatokban gondolkodnak, hanem a magyar rocktörténelem mélyrétegeibe is leásnak, ahol természetesen az alapokig érdemes csak eljutni igazán.

Ilyen alap számukra az Ossian zenekar is, amelyik előtt a Hungarica azzal tiszteleg, hogy

a nagykoncertjük megújult műsorára egészen biztosan kitűzik azt az Ossian-feldolgozásukat is, amely egy meglepetéslemezre készült Paksi Endre 60. születésnapja alkalmából. A történelmi távlatok persze itt sem maradhatnak el, lévén, hogy ez a feldolgozás, nagyon is jellemző módon, az Ossian Trianon című száma alapján készült.

Bizonyságául annak, hogy a Hungarica sem akarja elhinni és elfogadni, hogy minden úgy van jól, mint ahogyan az Ossian dalszövegének keserű jelentése fogalmaz. Hogy gyászba öltözött a föld, s vérszínű lett minden zöld. Hogy a fehér szín is elveszett, s a zászló lassan vörös lett.

Ennek a szellemi tartásnak a jele az a párhuzam is, amit Fábián Zoltán a lengyel függetlenség elnyerése és a trianoni magyar sorstragédia elszenvedése között vont meg nyilatkozatában.

„Míg lengyel barátaink függetlenségének a századik évfordulóját ünnepeljük, addig mi közeledünk nemzetünk legnagyobb sorstragédiájának a századik évfordulójához 2020-ban. Fontos, hogy pozitívan álljunk a történelmünkhöz, hiszen, ha megnézzük a mostani csonka ország és a határon túli magyarság kapcsolatait, akkor elmondhatjuk, hogy az elmúlt száz évben most a legnagyobb az összetartás. Egységünk töretlen, emelt fővel tesszük a dolgunkat határon innen és túl”

- fejtette ki Fábián Zoltán.

 

Idei Hungarica-koncertek Magyarországon:

Október 6. – Budapest

December 1. – Sopron

December 22. – Vác

 

Borítókép:

Fábián Zoltán, a Hungarica énekese a színpadon. Fotó: György Csongor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában