Különleges expedíció

2020.01.08. 09:54

Szörfdeszkán állva szelné át az Atlanti-óceánt a magyar kalandor

Rakonczay Gábor extrémsportoló 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot.

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós a saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán Budapesten 2019. január 7-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Egy SUP-pal (Stand up Paddle), vagyis szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós.

A különleges vállalásairól híres, az Antaktiszról tavaly januárban visszatért extrémsportoló január 20-án indul Gran Canariáról és tervei szerint 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.

Ultraminimál, zéró komfort és zéró emisszó sorolta a projekt filozófiáját a keddi sajtótájékoztatón Rakonczay Gábor, aki elmondta, hogy az elmúlt két hónapban saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres deszkán még akkor sem tud majd elbújni, ha jön a vihar.

Két évvel ezelőtt merült fel bennem a gondolat, hogy a párosevezés és a szólókenuzás után mi az az eszköz, amivel még át lehetne kelni az óceánon

ismertette az döntése hátterét a 38 éves sportoló. Elmondása szerint azért esett a választása a SUP-ra, mert a szörfdeszkán olyan minimális a felület, hogy kabin és bármilyen védelmet jelentő kialakítás nélkül igazán komoly kihívássá teszi az amúgy sem egyszerű óceánátkelést.

Ez egy tökéletes eszköz egy klasszikus, kompromisszumok nélküli expedícióra hangsúlyozta Rakonczay, aki szerint ha valamit még nem valósítottak meg, akkor előbb-utóbb jön valaki és megvalósítja.

Az eddigi hat óceánátkelésem tapasztalatával pontosan tudom, hogy ez egy ténylegesen, minden téren a határokat feszegető kihívás, ugyanakkor kellő elszántsággal, bevállalós és precíz munkával kivitelezhető

jelentette ki az extrémsportoló, aki egy végletekig kiélezett brutális utazásra indul.

Egy igazán emberpróbáló környezetben, átadva magam a természetnek, a mentális felkészültségem és a magány kezelése határozza meg szó szerint a mindennapi túlélést. Csak az óceán, a deszkám, az evezőlapátom és én. Minimális eszközzel, a maximális kalandért fűzte hozzá.

Szakmai társa, az óceánt 2016-ban párosban átkajakozó Szabó Norbert Ádám szerint Rakonczay a legalkalmasabb erre a feladatra, és az egyetlen ember, aki képes rá, hogy megcsinálja.

Egészen biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog neki, mert iszonyatos mennyiségű munkát és energiát tett bele azért, hogy ez az expedíció tökéletes legyen

jegyezte meg Szabó Norbert Ádám, aki elárulta, hogy Rakonczay ezúttal három olyan eszközt, köztük két műholdas mobiltelefont is magával visz, amellyel vészhelyzetben azonnal hívni tudja a mentőközpontot, de lesz nála mentőtutaj is.

Rakonczay ugyan nem árulta el, hogy mekkora a projekt költségvetése, de úgy fogalmazott, hogy a hajója már nemzetközi szintű, és ezúttal a korábbi expedícióknál lényegesen többet költöttek a műholdas kommunikációra.

Az extrémsportolók ma már nem szerencsejátékot űző sportolók hangsúlyozta, és abba is beavatta a jelenlévőket, hogy a legegyszerűbb és biztonságosabb útvonalat választotta, amely ebben az időszakban szinte viharmentes.

Mindössze maximum négy nap vihar lesz, a többi szórakozás

foglalta össze a lényeget a maga stílusában Rakonczay, aki az amerikai Év Kalandja Díj ás a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa is. Tavaly januárban az Antarktiszon 44 nap alatt 900 kilométert gyalogolt három társával együtt, és első magyarként érte el a Déli-sarkot. Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, ilyen volt a 680 kilométeres országfutás, vagy a tengerszintről felfutás a Mont Blanc-ra.

Borítókép: Rakonczay Gábor extrémsportoló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában