a leghíresebb magyar

2020.04.01. 09:22

Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből

Puskás Ferenc születésnapján, április 1-jén az M1 aktuális tévécsatornán és a Nemzeti Sport Online oldalán is látható a Puskás Ferenc gyermekkori kalandjait megidéző Puskás Öcsi és barátai című rajzfilm, Gellár Csaba rendezésében.

Ferenc Puskas (middle), Hungarian soccer legend, in the changing room on November 8th 1956 after a game next to Sweden's Eckner (l). Due to the suppression of a national uprising in his home country Puskas is wearing a mourning band on his left arm and instead of the Sovjet emblem the Kossuth coat of arms on his chest. The goalgetter was the team captain of Hungary's "Dream Team" during the 50s, until he fled into exile to Spain. After a two-year suspension he successfully played for Real Madrid, until he stopped playing for good in 1969. In the upcoming years Puskas dabbled in coaching - with much less success. After the Eastern Bloc collapse he returned to Hungary in 1992 with his wife Erzsebet and daughter Anniko. 1998 he was elected "Hungary's football player of the century".

Forrás: AFP / dpa Picture-Alliance

Fotó: Fritz Fischer

A hétperces, 2D-s animációs technikával közel egy évig készült filmet – melynek első vetítése vasárnap este volt a az M2„ csatornán – az alkotók animációs-sorozatuk első, bemutató, úgynevezett pilot epizódjának szánják – közölte Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete.

A sorozat-epizódok alapját a gyermek Puskás Öcsi életrajza, a vele kapcsolatos történetek, városi legendák képezik, valamint Kemény Kristóf író és Mayer Tamás illusztrátor közös, háromkötetes Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai című mesekönyv-sorozata.

Ez utóbbi adta a rajzfilm ötletét és kiindulópontját is.

A rongylabda címet viselő első epizód a kis Puskás Ferenc első focis élményeiről szól. Öcsi hétesztendős, egy évvel idősebb jó barátjával, Bozsik Cucuval szalad le a kispesti grundra.

Ám a nagyok nem fogadják csak úgy be maguk közé a két leendő Aranycsapat-klasszist. Öcsi mérges lesz és szomorú, ezt látva édesapja kieszeli, hogy saját labda – egy rongylabda – kell a lurkóknak!

”Animációs sorozattá tervezzük fejleszteni a filmet, amely remélhetőleg nemcsak hazánkban, de külföldön is a fiatal generációk kedvelt meséjévé válhat.„

- nyilatkozott a tervekről Lajos Tamás filmproducer.

Az alkotók szerint Puskás Ferenc nemcsak kivételes tehetségével, hanem egyedülálló személyiségével, segítőkészségével is nagyszerű példaképként szolgálhat a mai gyerekeknek.

”Ha van olyan magyar és olyan emberi történet, amely mozgóképre kívánkozik, akkor Puskás Ferenc élete ilyen. Nagy öröm, megtiszteltetés a leghíresebb magyarról filmet készíteni. Különösképp, ha mindezt a leghálásabb, s egyben a legőszintébb közönségnek tehetjük, a kisgyermekeknek.„

- fogalmazott Takó Sándor, a film másik producere.

A sorozatról és a magas elvárásokról Gellár Csaba így nyilatkozott:

”Puskás Ferencet minden magyar felnőtt ismeri, tisztában vagyunk vele, hogy milyen magas elvárások lesznek a sorozattal szemben.

Az általunk megszólított öt-nyolcéves korosztály azonban többségében még nem hallott Puskás Öcsiről, így különösen izgalmas, hogy sokan rajzfilmhősként ismerhetik meg a nevét és történeteit először. Meglepő és szép pillanat lehet majd számukra, amikor később megtudják, hogy a rajzfilmhősük nemcsak, hogy létezett, de nagyot alkotott a való életben is.„

A rajzfilm egyik szereplője, a főszereplő, Öcsi kishúga, Puskás Éva is létező személy, aki 91 esztendősen, azután, hogy a mesekönyv sikeréhez konkrét tanácsokkal is hozzájárult, a korához képest még mindig kitűnő egészségben várja kispesti otthonában szerda esti televíziós vetítést.

A Duna TV-n 17.50-kor, az M1 Ma este című műsorában pedig körülbelül 18.45-kor lesz látható a rajzfilm Puskás Ferenc születésének 93. évfordulója alkalmából.

”Puskás Ferenc minden idők leghíresebb magyar sportolója. Nemcsak sportemberi, hanem emberi nagysága is példaként állítható a múlt, a jelen és az eljövendő generációk számára. Kiváló példája a kitartásnak, a hitnek, az erőnek és a szakmai alázatnak.

Annak, hogy ha igazán hiszünk magunkban, akkor bármit elérhetünk akár a kispesti grundtól a Real Madrid mezében elért számtalan bajnoki és BEK-serlegig. Nagy örömünkre szolgál, hogy Puskás öcsi születésnapján a közmédia csatornáin is bemutathatjuk a róla szóló animációs filmet„ – mondta Galambos István, a közmédia programigazgatója.

A Puskás Öcsi és barátai – A rongylabda című epizód Puskás Ferenc születésnapja alkalmából, április 1-től a Nemzeti Sport Online-on a hónap végéin ingyenesen megtekinthető, az NSO főoldaláról elérhető.

A film rendezője Gellár Csaba, producerei Lajos Tamás, Takó Sándor és Bederna László, szakértő-producere Szöllősi György, szakértője Kemény Kristóf. Öcsi szüleinek hangja Ónodi Eszter, illetve Magyar Attila, Öcsi – Sándor Barnabás, Cucu – Borbély Levente, Évi – Véghseő Emma.

A film gyártója a Film Positive Productions, szakmai partnere a PUSKAS.COM. A mesefilm a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában