előrejelzés

2020.10.28. 09:55

A meteorológusok figyelmeztetnek, extrém hideg lehet idén a tél

Egy meteorológiai elemzésből az derül ki, hogy Magyarországon is okozhat komoly meglepetést egy sarkköri jelenség.

Forrás: Shutterstock

Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen – ezt írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezt egy szakmai elemzésre alapozzák, ami az arktikus óceán helyzetéről szól és ebből következtet az előttünk álló időszak időjárására.

Azt írják, figyelmeztető, hogy 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, ráadásul egy hónappal később már rekord alacsony volt a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. Az elemzés szerint, ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez vezethet.

A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík a bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör, azonban ha nem fagy be különböző időjárási anomáliák miatt a Jeges-tenger, az gyengíti a futóáramlat erejét.

Emiatt a déli melegebb levegő északra, a hidegebb sarki levegő pedig délre törhet be, extrém hideget hozva Európába vagy Észak-Amerikába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában