Bulvár-celeb

2021.04.15. 22:05

Bodrogi Gyula: 87! Isten éltesse a születésnapján!

A Nemzet művésze ma 87 éves, igazi vadászünnepségen emlékeztek meg a jeles alkalomról.

Forrás: Facebook

Fotó: Pelsoczy Csaba

Bodrogi Gyula Budapesten született 1934. április 15-én, idén a 87. születésnapját ünnepelte.

Bár már gyerekként is szerette produkálni magát – saját bevallása szerint 9 évesen lépett fel először Pápán, egy háborús darabban – mégis, iskolás korában még matematikatanárnak készült. Pályáját aztán 17 évesen néptáncosként kezdte, 1951–1954 között a SZOT együttes szólótáncosa volt. 1954-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója lett, ahol 1958-ban szerzett diplomát, 1975-től az intézmény tanára.

1958-ban a József Attila Színházhoz szerződött. A társulat meghatározó szí­nészegyénisége volt egészen 1982-ig, amikor a Vidám Színpadhoz került, itt művészeti igazgató, igazgató-rendező, majd 1996 és 2002 között a Vidám Szí­npad Kht. ügyvezető igazgatója is volt. 2002 óta a Vidám Színpad örökös tagja. 2003-tól a Nemzeti Színház művésze.

2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2007 óta pedig a Nemzet Színésze cím birtokosa.

Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek. Hangját gyakran kölcsönzi mesefiguráknak: Süsü, a sárkány jószívű, mókás főhősének, de az ő hangján szólalt meg a Kérem a következőt Csőrmestere, valamint a Vuk kárörvendő varjúja is.

A Linda című tévésorozatban pedig ő alakította a Görbe Nóra játszotta címszereplő botcsinálta színész édesapját. A tévében a mai napig is gyakran feltűnik, jelenleg a TV2 Doktor Balaton című sorozatában láthatjuk.

 

A színház mellett, köztudottan a legnagyobb szenvedélye a vadászat. Édesapja ugyancsak vadász volt, ő szerettette meg vele is ezt az időtöltést.

Az pedig különösen nagy örömmel töltötte el, hogy a 87. születésnapja egybeesett az őzbakidény idei kezdetével. Mióta ugyanis minkét védőoltást megkapta, már alig várta, hogy újra kimehessen az erdőbe.

Vadászati szenvedélyéről nemrég így vallott a Ripostnak.

„Természetesen tény, hogy a vadászat lényege maga a vad lelövése, de higgyék el nekem, nem ez az igazi örömforrás a dologban. Sokkal fontosabb az az idő, amíg az ember a természetben, szinte beleolvadva az erdő csendjébe, befelé figyel. Csodálatos érzés, ahogy körülveszi az embert a nyugalom, ami sehol máshol nem megtapasztalható”- tette hozzá Bodrogi.

A vadászt születésnapja alkalmából Kovács Zoltán is felköszöntötte. Fát ültettek a tiszteletére és egy vadászhoz méltó szülinapi tortát is kapott ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában