ez az igazság

2021.10.27. 14:10

Megdöbbentő összegek: soha nem beszélt ennyire őszintén a pénzről magyar sportoló

Babos Tímea kitálalt.

Timea Babos (WTA 115) reacts during a tennis match between Belgian Bonaventure and Hungarian Babos, in the first round of the women's singles competition of the 'Australian Open' tennis Grand Slam, Monday 08 February 2021 in Melbourne Park, Melbourne, Australia. The 2021 edition of the Australian Grand Slam has been delayed by three week because of the ongoing pandemy. BELGA PHOTO PATRICK HAMILTON (Photo by PATRICK HAMILTON / BELGA MAG / Belga via AFP)

Forrás: PATRICK HAMILTON / BELGA MAG / Belga via AFP

Fotó: Belga via AFP

A magyar tenisztörténelem legmagasabb pénzdíját elérő Babos Tímea tudatosan építi a brandjét, miközben ingatlanban és tőzsdei kereskedésben is érdekelt. A 28 éves teniszező rendkívül őszintén beszélt a pénzügyeiről, sok részletet elárult azokról a kiadásokról is, amelyekkel versenyzőként számolnia kell pályafutása során.

A Világgazdaságnak adott interjújában a magyar teniszező elmondta, hogy mindenki számára nyilvános, hogy pályafutása során eddig 8,2 millió dollárt keresett, de a kiadásokkal a legtöbben nincsenek tisztában.

„Az év elején nagyjából 120 millió forintot kell eltennem edzői bérekre, utazásra, szállásra, és a járulékos költségekről még nem is beszéltünk. Kiadás a rehabilitáció, a kellékek, a megfelelő táplálkozás, a csapat további tagjainak bére, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az adót általában az adott országban azonnal levonják: van, ahol magasabb az adókulcs, mint itthon. Egyes országokban könyvelőt is fizetnem kell, hiszen csak ő tudja elkészíteni az adóbevallásomat. A keresett pénzdíjam kevesebb mint 40 százaléka marad a zsebemben”

– árulta el őszintén Babos Tímea.

„Az eredményeimnek és a médiamegjelenéseimnek hála, több nemzetközi szinten is ismert szponzor csatlakozott hozzám az elmúlt években. Egyik főtámogatóm, a Mol lassan másfél évtizede áll mellettem, a Fila és a Yonex szintén évek óta a partnerem, az igényeimre szabott ütővel, cipővel is segítik a sikeres versenyzésem. A Filánál volt saját kollekcióm, és a Times Square egyik hirdetőtábláján is szerepeltem” – mondta a szponzorairól a 28 éves játékos, akinek többek között a Wallis Motorral és a Samsunggal is van megállapodása.

A párosban négyszeres Grand Slam-győztes teniszező a közösségi médiában is aktív, tudatosan építi saját brandjét, de nem ez kapja nála a leghangsúlyosabb szerepet.

A posztok pár százezer forintos nagyságrendűek, ami szerintem abszolút középkategória. Tudom, hogy akadnak nálam jóval drágább celebek, de én nem a posztolásból élek elsősorban„ – árulta el az Origo szemléje szerint.

Babos Tímea a pénzdíjakon és a szponzori bevételeken kívül számíthat a Magyar Tenisz Szövetség és az állam támogatására is, de korábban éveken keresztül kimaradt az olimpiai támogatásból és a világbajnokoknak járó juttatásból is.

Babos elmondta, hogy az átlagos edzők heti 3-4 ezer eurót keresnek, továbbá kondiedzőre, itthoni masszázsterapeutára, menedzserre, PR-szakemberre, webszerkesztőre és a sérülések miatt más szakemberekre is szüksége van. Mindemellett az utazások, a szállás, az étkezés, a rehabilitáció és a regeneráció is jelentős szeletet elvesznek az éves költségvetésből.

A magyar sportoló tudatosan készül a tenisz utáni életre, elárulta, mibe fekteti bevételeit.

”Vannak befektetési tanácsadóim, akik szívvel-lélekkel kezelik a megkeresett pénzem. Ingatlanban és részvényekben is érdekelt vagyok, a nővéremmel és a férjével közösen pedig van egy cégünk, amely lakásfelújításokkal foglalkozik. Köztudott, hogy imádom a lakberendezést, már a második ilyen jellegű tanfolyamot végzem. Nyelveket tanulok, képzem magam, tudatosan készülök a tenisz utáni életre„ – osztott meg néhány részletet a visszavonulása utáni terveiről Babos Tímea.

Borítókép: Babos Tímea augusztusban az Australian Openen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában