Borzalmas fájdalom

2022.04.07. 10:59

Tragikus merülés: barátja találta meg a hős búvár holttestét

Kollégája és közeli barátja talált rá kedd éjszaka a Kossuth-barlangban vasárnap eltűnt kutatóbúvár holttestére.

A szakemberek végig bíztak benne, hogy a tapasztalt szakembernek sikerült egy légrésben meghúznia magát, hiszen tudták, amennyiben víz alatt van, nem élhette túl a balesetet. Kedd éjszaka aztán bebizonyosodott a legrosszabb, amire a legtapasztaltabb barlangi mentőbúvárok sem tudnak felkészülni – írja a Bors.

Mede Márton a Jósvafőnél elhelyezkedő Kossuth-barlang Reménytelen-szifonjának feltáratlan részét kutatta, amikor egy víz alatti szakaszban nem tért vissza a biztosítását végző társához, azonnal elkezdték keresni. Azóta már tudjuk, egy agyaglavina maga alá temette és elzárta a visszautat.

Rövid időn belül mintegy 50 búvár jelent meg a bejáratnál, hogy kellő konzultációt követően, természetesen váltásban a mélybe merészkedjenek. A barlangban víz alatti és légteres szakaszok váltják egymást, Márton társai pedig abban reménykedtek, hogy eltűnt bajtársuknak sikerült egy légrésbe érnie. Tudták, hogy minden perc számít, 

hiszen a légzőpalack csak korlátozott időre biztosítja az oxigént. Hogy mennyire, az többek között a vízmélységen múlik, hiszen 10 méteren már például normál állapotban is dupla annyi levegőre van szükség, mint szárazföldön. A szükségletet ezenkívül jócskán megnöveli, ha a búvár komoly fizikai munkát végez, vagy pánikot kap, és ezáltal felgyorsul a légzése. A Márton keresésében részt vevők mindezek ismeretében vállalták a feladatot, a reflektorok mellett is igen rossz látási viszonyok között kellett dolgozniuk.

Marci holttestét végül egy barátja találta meg.

– Nemcsak kitapogatta vagy műszerek segítségével akadt rá, látta is őt. Most érthetően nagyon rossz lelkiállapotban van. A balesetet a födémrész beomlása okozta, a társunk nem tudott kijönni.

 

Mede Márton elsőként merült 2019-ben a Hableány áldozataiért a Dunába, és mindent megtett a napokig tartó mentés során
Forrás: Bors

 

A Bors megtudta: a keresés alatt a közelben tartózkodott Kata, Marci felesége is. A férfit nemcsak felesége, hanem kisfia is gyászolja.

Nagy Gábor barlangi oktató Márton keresésében nem vett részt, de jól ismeri a Kossuth-barlangot. A Bors érdeklődésére elmondta: az adott terület az egyik legveszélyesebb Magyarországon, de Mede Márton az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró búvárként pontosan tudta, hogy milyen helyzetben hogyan kell eljárnia. Már bebizonyosodott, hogy a tragédiát agyagomlás okozta, amit akár a búvár által kilégzett levegő által vert buborékok is okozhattak.

A szóban forgó területen igen szűkek a járatok, egy 90 kilónál testesebb búvárnak nem is ajánlott lemennie, mert könnyen beszorulhat. Az úszás mellett kizárólag kúszva és mászva lehet ott közlekedni a víz alatt

– mondta a szakember, és kifejtette: az érintett szakaszt csakis a legprofibbak látogathatják és kutathatják.

 

Forrás: Magyar Nemzet-grafika

 

– Ehhez a hivatáshoz kétségkívül szükség van némi megszállottságra. Ez Mártonban megvolt. Feltehetik a kérdést, hogy vajon mi értelme van újabb és újabb föld alatti járatokat felfedezni és feltárni, de erre hasonló a válaszunk, mint amit a hegymászók szoktak felelni, ha valaki azt firtatja, hogy miért óhajtják meghódítani a hegycsúcsot. Mert ott van, illetve jó érzés kideríteni, hogy ott van – magyarázta Nagy.

 

Nem ez az első halálos baleset a Kossuth-barlangban: Mintegy két évtizeddel ezelőtt egy férfi engedély nélkül ment le a föld alatti üregbe, mert azt gondolta, az amatőr ismeretei elegendők az általa tervezett túra biztonságos teljesítéséhez. Tévedett, a barlangi mentők csak a holttestét tudták a felszínre hozni. A Márton keresésében részt vevő búvárok videófelvételei kiértékelését követően a mentésbe bekapcsolódott Terrorelhárító Központ és búvármentők döntik majd el, hogy felhozzák-e Márton testét a mélyből. Mindenképpen szeretnék megadni a családnak a lehetőséget szerettük illő eltemetésére, de mérlegelniük kell a kockázatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!