Újabb járvány?

2022.05.31. 21:37

Magyarországon is megjelent a majomhimlő, így reagált Rusvai Miklós

Megvan az első majomhimlő-fertőzéses beteg nálunk is. Sokan attól tartanak, hogy ez lesz az új koronavírus.

„Abszolút nem meglepetés, hogy a majomhimlő-fertőzés megjelent Magyarországon is. Már én is mondtam tíz napja, hogy elképzelhető, hogy nálunk is van majomhimlő-fertőzött beteg, éppen azért, mert hosszú a betegség lappangási ideje. Tehát abban az időben ez a fertőzött személy már itthon volt és hordozta a vírust. De nemcsak én, hanem dr. Szlávik János is előrevetítette annak a valószínűségét, hogy mi sem fogjuk megúszni. Nekünk, szakembereknek egy csöppet sem meglepetés a mostani hír, miután az európai országok túlnyomó többségében diagnosztizálták már a fertőzést. Csak idő kérdése volt, hogy megjelenjen nálunk is” – jelentette ki Rusvai Miklós a Ripostnak.

Ez lehet az új koronavírus?

Arra a kérdésre, hogy a járvány átalakulhat-e pandémiává, s ez lesz esetleg az új koronavírus, dr. Rusvai Miklós kijelentette: 

„Szinte kizártnak tartom. Ennek a vírusnak a fertőzőképessége messze alulmarad a koronavírus vagy az influenzavírus fertőzőképességének. Tehát nem terjedhet olyan ütemben, mint ezek a vírusok” – szögezte le Rusvai doktor a Bors szemléje szerint.

„Nem kell pánikolni!”

„Ijedtségre semmi ok! Nem kell pánikolni!” – nyugtat meg mindenkit a virológus. Majd hozzáteszi: „Amennyire tudom, nem úgy tűnik, hogy ez az eset súlyosabb lenne, mint a többi európai eset, amelyek közül eddig már egy része gyógyult, minden következmény nélkül.”
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában