Hatalmas biznisz

2022.05.02. 07:08

Nem fogja elhinni, melyik a világ leggyakrabban lopott élelmiszere

Egy holland sajtgyártótól 60 érlelt sajtkereket loptak el, mintegy 21 000 euró értékben. Sajnos ez nem egyedi eset, a sajt a világ legtöbbet lopott élelmiszere.

A hollandiai Fijnaart város egyik tejtermelője és sajtkészítője kellemetlen meglepetésre ébredt egy áprilisi reggelen, azzal kellett szembesülnie, hogy kirabolták. Nem veszett el semmilyen berendezés, elektronikai vagy egyéb eszköz, de
a tolvajok több mint 60 kerek sajtot tettek a magukévá. Jelentős mennyiséggel csökkent a termelő készlete, összesen mintegy 21 ezer euró értékű sajttal. 

A Magyar Mezőgazdaság idézi Theo Dekker, a holland tejtermelők szervezetének, a Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders elnökének véleményét, aki úgy véli, hogy a lopás nem amatőrök műve volt. Dekker azt is feltételezi, hogy a sajtokat nem fogják továbbértékesíteni Hollandiában, mivel minden holland sajtnak rendelkeznie kell a regisztrációs kóddal – írja az Origo.

Various,Types,Of,Cheese,On,Rustic,Wooden,Table
Forrás: Shutterstock


– A számokat a héjra nyomták, és nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a sajt ne sérülne – mondja, és hozzáteszi: ennek következtében a tolvajok nem tudják a sajtot teljes egészében értékesíteni Hollandiában. Azonban ha levágnak egy darabot, már nem látszik, honnan származik a sajt.
Egyes adatok szerint a világszerte előállított sajtok 4 százalékát ellopják, ami a sajtot a világ legtöbbet lopott élelmiszerévé teszi.Az EU-ban Németország a legnagyobb sajttermelő 2,4 millió tonnával, majd Franciaország következik 1,9 millió tonnával, Olaszország 1,3 millió tonnával, amit Hollandia követ 1 millió tonnával.

A sajt, különösen az érett sajt, rendkívül vonzó árucikk. Amerikai közgazdászok szerint a sajt „feketepiaca” elsősorban a sajt éttermek és a kiskereskedők körében virágzik.

2017-ben az olasz rendőrség Sajt és bor néven nagyszabású akciót hajtott végre, amelynek során több száz rendőr üldözte a sajttolvajokat. Sikerrel is jártak, és nyomára bukkantak 168 ellopott parmezán sajtkeréknek, amelyek egyenként körülbelül 460 eurót értek. Ez a sajtbűnözés lényege – az érett sajtok nagyon értékesek, ezért csábítja azokat, akik könnyű pénzt akarnak keresni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!