Bulvár-celeb

2022.10.12. 14:52

Szívszorító: tolószékbe került a magyar legenda

Szombaton nem túl rózsás hangulatban ünnepli hetvenötödik születésnapját a magyar futballtörténet kiemelkedő alakja, Fazekas László, aki izomsorvadással küzd.

Fotó: Shutterstock

A Kapa becenevű csatár azt mondja a Borsnak, szerinte orvosai is csak sejtik, mi lehet a baja, bár nagy valószínűséggel izomsorvadás.

Négykerekű tolókocsihoz kötve élek, a panaszaim két éve kezdődtek – nyilatkozta a 92-szeres valamikori szélvészgyors válogatott Fazekas László. – Heti két orvosi kezelést kapok, de bevallom, az állapotom nem javul. A feleségem segítsége nélkül járni sem tudok, még a gépkocsivezetésről is lemondani kényszerültem.

DUNAI Antal; FAZEKAS László; Sigér Dávid
Sigér Dávid, a Ferencvárosi labdarúgója (b) átveszi az év góljáért járó elismerést Fazekas László olimpiai bajnok, ezüstcipős, 92-szeres válogatott labdarúgótól (j) és Dunai Antal olimpiai bajnok, ezüstcipős válogatott labdarúgótól az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2019. február 14-én. 
Fotós: MTI/Illyés Tibor

Az Újpesti Dózsa színeiben 408 meccsen 251 gólt jegyző László akaratereje példás, de mivel a kezéből és a lábából fokozatosan távozott az erő, megjegyzi, nem tudja, mit hoz a jövője.

Nem hittem volna, hogy a 75. életévemet így töltöm be

– folytatta az 1979-1980-as idény európai Ezüstcipőse, kilencszeres magyar bajnok, háromszoros gólkirály. – Némi gyógyír, hogy az Újpest hétfőn idegenben bajnoki meccsen 1-0-ra nyert a Fehérvár FC ellen, és ez egyfajta születésnapi köszöntő.

Kényszerű mozgáskorlátozottságában mit is tehet? Tévét néz, előveszi az egykori sikeres meccseiről készült videófelvételeket, és persze elkíséri a feleségét egy-két helyre, ha a legendás támadót a neje besegíti az autójukba.

– Futballozni már aligha tudok, de remélem, járni azért igen. Ez a betegség, az ALS, százezer ember közül legfeljebb hatot támad meg, és kínoz. Ráadásul barátom, Dunai Anti sem látogat meg, tudniillik tart a koronavírustól.

A 79 esztendős Dunai Antal, 1967 európai Ezüstcipőse, úgyszintén háromszoros honi gólkirály persze tud barátja egészségügyi gondjáról.

Szinte meg sem tudnám számolni, hányszor vendégeskedtem Lacinál spanyol földön

– reagált érdeklődésükre az olimpiai bajnok, a hét magyar bajnoki aranyérmet jegyző korszakos jelentőségű balösszekötő. – Mostanság heti két alkalommal órákat el tudunk diskurálni telefonon a régi szép időkről, de mivel Kapa nem egy panaszkodó típusú férfi, erről a betegségéről alig ejt szót nekem. Mit mondhatnék? Azt kívánom: legyen optimista, és gyógyuljon meg minél hamarabb.

Mi az ALS?

A Wikipedia szerint az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) motonos neuronbetegség vagy Lou Gehrig-betegség a motoneuron betegségek (MND) leggyakoribb fajtája, amikor a központi idegrendszer mozgató idegsejtek pusztulása következtében az akaratlagos izmok elgyengülnek, végül elsorvadnak. Kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában