Bulvár-celeb

2023.03.29. 10:50

Szívszaggató mondatok: gyászol Görbe Nóra

Az édesanyját veszítette el.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Hat évvel ezelőtt a színésznő már megtapasztalta egy számára fontos személy elvesztését: akkor a férje, Péter ment el, hosszú betegeskedés után. Időközben szeretett kutyája is elpusztult. A felmenői közül már csak az édesanyja maradt, akivel napi szinten tartotta a kapcsolatot. A mama már jó ideje egy közeli, biztonságot nyújtó intézményben élt, de amikor csak tehették, közös programokat szerveztek. Így volt ez feb­ruár 24-én is – másnap reggel viszont nem várt üzenet érkezett.

„Előző nap étteremben voltunk, kávéztunk. Édesanyám 85 éves kora ellenére nagyon érdeklődő volt, rengeteget olvasott, nyitott elmével és nagyfokú életkedvvel élt. Aznap, amikor hazavittem, ahogy kiszállt az autóból, és visszanézett, megmagyarázhatatlan módon láttam rajta valamit. 

Este még beszéltünk, reggel azonban üzentek az intézményből, ahol lakott, hogy hívjam a központi nővérhívót. Korábban soha nem kaptam ilyen üzenetet; azonnal tudtam, mi történt” – mesélte Nóra szomorúan a hot!-nak.

„Reggelente még nézem a telefonomat, hogy hívott-e”

A színésznőt letaglózta az a ridegség, amivel az édesanyja halálhírét közölték. Egy ba­rát­nője kísérte el a búcsúra.

„Minden ködbe burkolózott körülöttem. Azt sem tudtam, hogy hol vagyok, csak azt, hogy egyedül maradtam. Most lettem igazán árva.

Egy barátnőm jött velem, hogy ne én vezessek. Borzasztó volt belépni; anyu ott feküdt az ágyon, el kellett búcsúznom tőle.”

Nagyon jó kapcsolatot ápolt az édesanyjával a színésznő
Fotó: családi fotó

„Még fel sem ocsúdtam a bánatomból, már jöttek a lélekölő intéznivalók. Az intézményben empátiamentesen kezeltek mindent; az volt a legfontosabb, hogy azonnal elvigyék a tévé beltéri egységét… Úgy döntöttem, hogy mindent otthagyok; nehéz újra belépni oda. A hivatalos ügyek megnehezítik a gyászfolyamatot, de anyu nem akarná, hogy szomorkodjak.”

Néhány hét elteltével már úgy érzi, hogy tud beszélni a történtekről, a mindennapokban viszont van valami, ami nem változott.

„Reggelente még nézem a telefonomat, hogy hívott-e anyukám” 

– árulta el.

„Amikor eljött hozzám, megnyugodott”

A színésznő soha nem felejti el azt, hogy mekkora támaszt nyújtott neki az édesanyja, amikor elveszítette a férjét.

„Sokat segített akkor is, amikor Péter meghalt, és úgy éreztem, hogy ezt nem élem túl. Azt mondta: »De igen, túl fogjuk élni!« Programokat talált ki, arra sarkallt, hogy mozduljunk ki. Ezt a fajta belső tartását az utolsó pillanatig megőrizte” 

– emlékezett Nóra.

A színésznő tavaly júliusban Biatorbágyról visszaköltözött a nagyvárosi forgatagba. Ettől még energikusabbnak érzi magát.

„Már nem szerettem abban a házban élni: mindenki, aki fontos volt, eltávozott. Most újra úgy érzem magam, mint amikor diákként beköltöztem a kollégiumba! Járom a várost, élvezem a nyüzsgést. 

Amikor anyu eljött hozzám, és megnézte az új lakóhelyemet, megnyugodott. A férjem halála után hosszú ideig tartott a gyászfolyamat, de édesanyám elvesztését most másképpen élem meg – árulta el Nóra. – Úgy érzem, mintha anyu egész életereje belém költözött volna!

Az energiaszintem magasabb, mint a sajátom. Mintha hozzáadódna az ő lelke az enyémhez. Minden reggel érzem, amikor felébredek. Anyukám mindig örült ha utaztam, ezért azt tervezem, hogy tavasszal újra nekivágok egy olyan úti célnak, ami megfizethető ugyan, de újra hallhatom az óceán morajlását, ami mindig maximálisan feltölt.”

A legfrissebb magazin címlapja

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!