Bulvár-celeb

2024.07.05. 13:24

Hatalmas ötlet: drónokkal mentik az aratáskor életveszélyben lévő állatokat

A Drónpilóták Országos Egyesülete és a Rókales Alapítvány, Kurunczi Norbert vezetésével, úttörő kezdeményezést indított. Drónok segítségével térképezik fel a gabonatáblákat, hogy megelőzzék a védtelen állatok halálát.

MW

Aratáskor nagy veszélyben vannak az őzgidák

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A gabonatáblák az aratások beköszöntével munkaterületté válnak, pedig vadcsaládok lapulhatnak bennük. Ez az időszak tragikus eseményeket hozhat az ártatlan kisállatok számára, akik a sűrű növényzetben keresnek menedéket, és gyakran áldozatul esnek a hatalmas kombájnok könyörtelen szecskázóműveinek. 

Az új, innovatív módszerrel a drónok hőkamerái még az aratás megkezdése előtt azonosítják a vadállatok búvóhelyeit, lehetőséget teremtve a gyors és hatékony mentésre. Ez a technológiai megközelítés nemcsak az állatmentést forradalmasítja, hanem új dimenziót ad a drónhasználatnak is.

A kombájnok szó szerint kivégzik a gabonában lapuló magatehetetlen állatkákat
Fotó: Böröczky Bulcsú / Forrás: likebalaton.hu

Dr. Csevár Antal, a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnöke, kamarai jogtanácsos elmondta"Igyekszünk az állatmentést hatékonyabbá tenni egy olyan területen, ahol a kutyák és a riasztások nem működtek hatékonyan, így a kisvadak, újszülöttek magatehetetlenek, nem tudnak elmenekülni. Norbert ötlete az volt, hogy felülről lenne a legjobb megfigyelni az állatok lokációját, így a drónokat kezdte használni. A hőkamerával ellátott eszközök a kora reggeli órákban gyorsan észreveszik az élőlényeket, ami növeli a vadvédelem hatékonyságát."

Drónok a jó szolgálatában

"Fontosnak tartjuk a drónok használatát nemes célokra, például vadmentésre. Ez egy értelmes és izgalmas tevékenység, amely túlmutat a szokásos város fotózásokon, amely egyre nehezebb terep az engedélyezési szabályok miatt is" – folytatja az alelnök. "Minden élőlénynek helye van a természetben és a kombájnok vagy autók által okozott halál nem a természetes egyensúly helyreállításának módja. Az egyesületünk több száz taggal, weboldallal és két közösségi csoporttal rendelkezik, ahol összesen több mint 5000 követőnk van. 

Az aratás veszélyes lehet a repülni nem tudó állatok számára
Fotó: Böröczky Bulcsú / Forrás: likebalaton.hu

Felhívást tettünk közzé, nemcsak az egyesületi tagoknak, hanem minden drónosnak, hogy csatlakozzanak ehhez a vadmentési kezdeményezéshez.

A jelentkezőket összekötjük a Rókales Alapítvánnyal, s amikor ők a gazdákkal, földtulajdonosokkal, gépkezelőkkel egyeztetnek, hogy mikor mennek ki a terepre, az aratásra, akkor értesítjük azokat az embereket, akik ehhez a helyszínhez közel tartózkodnak. A fotósok igen sok kilométert is hajlandóak megtenni egy jó témáért, abban biztos vagyok. Ez egy a Balatontól kiinduló, de országos kezdeményezés, így annak is remek lehetőség, aki épp a szabadságát tölti a tónál."

Összefogásban könnyebb

"A gidákra július végéig leselkedik főként veszély, utána már annyira nagyok és erősek, hogy ki tudnak menekülni, el tudnak a futni a munkaterületről, de bizonyos kaszálókon annyira bele tudnak gabalyodni a sűrű növényzetbe, például a lucernába, hogy nem tudnak kiverekedni a szélére. Egy ilyen területről kihoztunk három gidát és sutát, tehát a szülőket is. Sajnos, egy macska le lett kaszálva, egy kiscicát mentettünk meg" - mondta el Kurunczi Norbert.

"Ebben az évben és a mostani időszakban a mentésen túl az a legfőbb siker, hogy az összefogás, az együttműködés elindult. 

A cél, hogy a mezőgazdászokkal, a földtulajdonosokkal, a vadásztársaságokkal együttműködve tudjuk ezt a tevékenységet végrehajtani. Szeretnénk, ha keresnének minket a földtulajdonosok. A vadásztársaságok érdekeltek a mentésben, hogy a tulajdonuk, a vad, ne legyen lekaszálva, míg a földtulajdonosoknak szeretnénk hangsúlyozni, hogy senki nem fog bemenni a kalászosba és letaposni azt. 

Csak amikor kifejezetten gidát lát a drón, vagy egyéb sérült állatot, macskát, elárvult kölyköket, csak és kizárólag akkor hatolunk be a területre. A gazdáknak is látniuk kell, hogy ez a mentőakció nekik is jó, hiszen nem a learatott búza, rozs, árpa közé keveredik be egy tetem. Néhány nappal ezelőtt kint voltunk egy területnél, ahol három-négy gidát kaszált le a gép, volt amelyiknek két lába is le volt vágva."

A gabonatáblákban számos állat fordul meg, de a kisebbek nem tudnak kimenekülni a növényzetből
Fotó: Böröczky Bulcsú / Forrás: likebalaton.hu

"Ezt egy ingyenes szolgáltatássá próbáljuk tenni. Igyekszünk az önkormányzatokkal is egyeztetni, hiszen ők is tudják segíteni a munkánkat azzal, hogy felhívják a földtulajdonosok figyelmét erre az akcióra."

Norbert szerint ha idén száz állat megmenekül, már az is siker, akkor is, ha az évente érintett több ezer állathoz képest ez a szám elenyésző.

"Most elindítottuk ezt a folyamatot, most felkapják az emberek a fejüket erre az új megközelítésre, s bízom benne, hogy jövőre egy teljes együttműködés keretében fog működni a dolog" - mondta az elnök.

Hogy a gyakorlatban hogyan néz ki a földterület feltérképezése, kiderül a likebalaton.hu cikkéből.

Ha szívesen csatlakozna a kezdeményezéshez, itt megteheti

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!