2025.06.07. 09:00
Rengeteg betegséget okozhatnak a szennyezett élelmiszerek
Leginkább az öt év alatti gyermekek vannak kitéve az élelmiszer-eredetű megbetegedések veszélyeinek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a fogyasztói tudatosság növelése érdekében „Safe2Eat” néven átfogó kampányt indított, amelyhez Magyarország a Nébih szakmai támogatásával csatlakozott.

A rosszul kezelt élelmiszerek miatt sokan betegnek meg Magyarországon
Forrás: Shutterstock
Fotó: CGN089
Világszerte minden tizedik ember betegszik meg szennyezett élelmiszerek fogyasztása miatt. Ezek a baktériumokat, vírusokat, vegyi anyagokat vagy nehézfémeket tartalmazó élelmiszerek több mint 200 féle betegséget okozhatnak és Magyarországon évente átlagosan 600 embert betegítenek meg. Az esetek száma évről-évre nő.

A leginkább veszélyeztetettek a kisgyermekek: annak ellenére, hogy az 5 év alatti gyermekek a világ népességének csupán 9 százalékát teszik ki, az élelmiszer-eredetű megbetegedések 40 százaléka mégis őket érinti.
A nem biztonságos élelmiszerek fogyasztása könnyen vezethet alultápláltsághoz, valamint növeli a halálozás kockázatát is.
Az ételek okozta megbetegedések megelőzhetők
A megbetegedések oka az esetek 70-80 százalékában a háztartások nem megfelelő élelmiszer-kezelési gyakorlatára vezethető vissza. Az egészségi problémákat apró dolgok is előidézhetik, mint például a
nem megfelelő kézmosás főzés előtt és közben, a nyers és a kész ételek együtt kezelése, a hosszú ideig hűtés nélkül hagyott étel, vagy éppen a lejárt élelmiszer fogyasztása.
Többek között ezekre hívja fel a figyelmet a nemrégiben indult uniós kampány, a Safe2Eat. A kampány témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölés olvasásának fontossága, valamint az élelmiszerhulladék-csökkentés előmozdítása is.