Ország-világ

2020.12.11. 09:46

Melyik koronavírustesztet válasszuk? Segítünk eligazodni

Nem is olyan egyszerű eligazodni a koronavírustesztek világában. Melyiket válasszuk? Melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak? Melyiket hogy végzik?

Forrás: MW

Ma hazánkban háromféle Covid-19-teszthez lehet hozzáférni, de azt csak kevesen tudják, hogy melyik szűrés mit tud. A trióból mindegyik másra jó, ezért fontos, hogy milyen célra szeretnénk, és az sem elhanyagolható, mennyit akarunk rákölteni. Egyik szűrés sem ad 100 százalékos biztonságú választ, az álpozitív tesztek pánikot kelthetnek, az álnegatívak pedig abban a hitben ringathatnak bennünket, hogy biztonságban vagyunk – írja a Bors.

A szervezet nem felejt

Szinte nincs olyan ember, akit ne foglalkoztatna a kérdés, hogy szerencsésen, tünet nélkül át­esett-e a fertőzésen, vagy arra, hogy a közelmúltban átélt szokatlan betegségük összefügg-e a koronavírus-járvánnyal. Jelenleg három ko­ronavírusteszt áll rendelkezésre, ezek egyrészt kimutathatják, hogy a kór­okozó aktuálisan jelen van-e a szervezetben, másrészt fényt deríthetnek arra is, hogy az illető átesett-e korábban a fertőzésen, és a szervezete felvértezte-e magát a koronavírussal szemben védettséget nyújtó el­lenanyagokkal. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy mielőtt tesztelni megyünk, döntsük el, milyen célból van szükségünk a szűrésre.

Van olyan, hogy gyorsteszt, amelyik orr- és garatváladékból készül

– kezdte dr. Bense Ta­más háziorvos.

Van a PCR-teszt, ami garat- és torokváladékból szűr, és van a vérvizsgálat, amivel ellenanyagszintet lehet kimutatni. A vérből kimutatható ellenanyagszint részleges információt ad, azt mu­tatja meg, hogy átestünk-e már a betegségen, de hogy mi a pillanatnyi státusz, azt nem. Magyarul, ha azt akarom megtudni, hogy én most fertőzött vagyok-e, azt mindenképpen a PCR-teszttel érdemes megvizsgáltatni.

Az álpozitív eredmény azt jelenti, hogy bár nincs a szervezetben a kór­okozó, és ellenanyag sem termelődött, a teszt mégis pozitív eredményt mutat. Előfordulhat ennek az ellenkezője is, azaz hogy a vírus jelen van a szervezetben, és ellenanyag is termelődik,

vagyis a tesztelt sze­mély fertőzött, a vizsgálat mégis ne­gatív eredménnyel zá­rul

– magyarázta a szakember.

TESZT-KISOKOS

1. PCR-teszt

• Mintavétel: orrból és a garatból

• Eredmény: a koronavírus-fertőzöttséget mutatja, mivel ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni, így a kezdeti stádiumban lévő fertőzöttek esetében is pontos információval szolgál

• Lelet: 24–48 órán belül

2. Antigénteszt

gyors, de álnegatív is lehet

• Mintavétel: orrból és/vagy garatból

• Eredmény: kisebb érzékenységű, viszont olcsóbb, a betegséget a korai szakaszban nem mutatja ki, és a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet

• Lelet: 15 perc

3. Szerológiai teszt

• Mintavétel: vérből

• Eredmény: míg a PCR- és az antigénkimutatás a vírus jelenlétét igazolja, ez a vizsgálat a szervezetünk válaszreakciójáról ad képet. Vagyis kiderül, hogy tünetmentesek vagyunk, vagy már átestünk a betegségen. Ez a legolcsóbb a piacon, viszont ha hibás a teszt, vagy nem jó szakember végzi, hibás eredményhez vezet.

+1 Kombinált PCR-teszt

• Ezzel a vizsgálattal az influenza és a ko­ronavírus kór­okozóját képesek kimutatni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában