járvány mindig lesz

2021.05.13. 10:24

Rusvai Miklós: jobb, ha vigyázunk – a természet újra megmutatta, mire képes

A virológus szerint már túl vagyunk a nehezén, és mindenki egy kicsit máshogy tekint majd a jövőbe.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Járvány mindig volt és mindig lesz! Nem tudjuk, mikor lesz a következő, de jó gyakorlat volt a mostani: mindenki kapott egy virológiai alapképzést, amitől a fejlett világban elszoktunk. Kétszáz éve még a kolera, a pestis, a tífusz volt mindennapos. Most, száz évvel az utolsó nagy pandémia, a spanyolnátha után a természet újra megmutatta, mire képes, és jobb, ha vigyázunk – mondta a hot! magazinnak Rusvai doktor, aki hétvégén és a szabadsága alatt sem kapcsolja ki a telefonját.

„A tüskefehérje ellen képződnek az ellenanyagok”

A legtöbb embert az foglalkoztatja, hogy meddig kell tartanunk a különböző ví­rus­mu­tá­ciók­tól. De persze ugyanolyan fontos kérdés az is, hogy meddig véd az oltás és mit tegyenek azok, akik félnek a mellékhatásoktól.

Több mint tizenhatezer mutánsát ismerjük a vírusnak, de csak néhány lett hírhedt: a brit, a dél-afrikai, a brazil és most az indiai. Ezek genomjában történt olyan mutáció, aminek következtében megváltozott a tüskefehérje, vagyis a vírusnak az az alkotóeleme, amivel a sejtjeinkhez tud kapcsolódni, tehát létrejön a fertőzés. Ez a tüskefehérje az, ami ellen az ellenanyagok képződnek, és ha hozzátapadnak, akkor a vírus nem tud fertőzést előidézni. Tehát ezek okozzák az immunitást: a tüskefehérje ellen képződő ellenanyagok – mondta a virológus a Metropol szemléje szerint.

Hogy mennyire kell tartanunk a jövőben az egyre veszélyesebb, mutálódott vírusfajok fenyegetésétől s hogy elkaphatjuk-e vírust az állatoktól, az kiderül a hot! magazin csütörtökön megjelent számából.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában