Az Opus-csoport magántőkealapjához kerül

2017.12.20. 11:13

Új tulajdonosa lesz Magyarország legmodernebb biomasszaüzemének

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Status Capital) befolyást szerezhet a GEOSOL Kft.-ben, amely Magyarország egyik legkorszerűbb, komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működteti – tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Status Capital) befolyást szerezhet a GEOSOL Kft.-ben, amely Magyarország egyik legkorszerűbb, komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működteti – tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Mátrai Erőmű ipari parkjában működő vállalatot az Opus érdekeltségében lévő alapkezelő magántőkealapja, a Status Energy vásárolja meg a tulajdonában lévő Geo Invest Kft.-n keresztül.

A tranzakció lezárásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása- és az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (European Competition Network – ECN) hozzájárulása is szükséges.

A hétfői bejelentés szerint az Opus-csoport magántőkealapja, a Status Energy kizárólagos tulajdonában lévő Geo Invest Kft. szerezheti meg a biomassza és alternatív tüzelőanyag előállításával foglalkozó társaságot, a GEOSOL Kft.-t.

A tranzakcióval a magántőkealap tulajdonába kerülnek a Geosol anyavállalatai is, az Arcata Holding Kft. és a Salinas Kft. Az eladók közvetlen módon, illetve leányvállalataikon keresztül a Bonitás 2002 Zrt., a Veolia Víz Zrt., illetve a Westbay Kft.

A felek a tranzakció értékét üzleti titokként kezelik. Az ügylet lezárásához GVH jóváhagyása és az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (European Competition Network – ECN) tudomásul vétele is szükséges.

A vevő Status Energy Magántőkealap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelője gyakorolja, így a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a hazai és nemzetközi versenyjogi eljárásokat követően, 100 százalékos befolyást szerez a GEOSOL Kft. fölött.

A GEOSOL visontai ipari parkban működő, és az elérhető legmodernebb technológiákat alkalmazó üzemeit, a Mátrai Erőmű lignit tüzelésű blokkjainak alternatív tüzelőanyag igényének kiszolgálására létesítették.

A 84 főállású alkalmazottat foglalkoztató vállalat hosszú távú szerződések alapján, közvetlen feladórendszeren keresztül évente 500 ezer tonna biomasszát szállít az erőmű számára.

A társaság stratégiai célja, hogy a következő években Magyarország legnagyobb alternatív tüzelőanyag előállító és kereskedő cégévé váljon, amely képes kiszolgálni a hazai és közép-kelet-európai lignittüzelésű erőműveket alternatív tüzelőanyagokkal.

A GEOSOL 2016 évi nettó árbevétele 4,2 milliárd forint volt, a társaság eredménye megközelítette az 1 milliárd forintot.

A Status Energy Magántőkealap

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. hazai befektetők részvételével indította el alapjait. Kezelésébe tartozik a 6,5 milliárd forintos jegyzett tőkével működő Status MPE, valamint a 10 milliárd forintos jegyzett tőkével indított Status Energy Magántőkealap. Az Opus-csoport a múlt héten jelentette be, hogy a szükséges versenyjogi eljárásokat követően a Status Energy Magántőkealap, valamint Közép Európa legnagyobb energetikai csoportja, a cseh EPH által alapított közös vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét.

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t 75 százalékban Mészáros Lőrinc, 25 százalékban pedig az Opus Global Nyrt. tulajdonolja.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában