Érdekképviselet

2018.04.17. 10:09

Előrehaladott bértárgyalások a húsiparban

Tavaly 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a húsiparban dolgozók keresete, ennyit az idén is szeretnének elérni.

Folynak a tárgyalások az idei húsipari béremelésekről, tavaly több mint 10 százalékkal emelkedtek a keresetek a területen – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. Éder Tamás szerint ugyanakkor egyes cégek arra panaszkodnak, hogy még a tavalyi önköltségi árakat sem tudták beépíteni az átadási árakba.

Tény, hogy 2017-ben az önköltség két fő faktora, tehát a már említett munkabér és az élő állat ára is több mint 10 százalékkal emelkedett, míg a hústermékek döntő többségének a fogyasztói ára 4-5 százalékkal nőtt éves átlagban a KSH adatai szerint. (A sertéscomb 9, az olasz felvágott 8 százalékkal drágult tavaly.)

Éder Tamás elmondta, hogy a munkáltatók présben vannak, mert a dolgozóik magasabb bért igényelnek, viszont a kiskereskedelmi láncok nem hajlanak az átvételi árak olyan mértékű növelésére, amely ellensúlyozná az önköltségek számottevő emelkedését. Ez pedig nem egy cégnek okoz gondot.

A magyar húsiparban 300-400 cég működik, a területen több mint 10 ezren dolgoznak.

Éder Tamás szerint az élesedő versenyben szűkülhet egyes cégek piaci pozíciója, sőt olyanok is lehetnek, amelyek bezárásra kényszerülnek. Ádáz küzdelmet vívnak a jó munkaerőért, ugyanis a húsiparban is általánossá vált a munkaerőhiány, legyen szó szak- vagy betanított munkásokról. A KSH szerint februárban jól teljesített a húsipar: a húsfeldolgozás, -tartósítás és a húskészítménygyártás például csaknem 16 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke, Golhovics Gábor márciusban azt mondta, hogy akár demonstrációsorozat is indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a terület munkavállalói bérproblémájának orvoslásában. Egyelőre azonban nem szervezett tüntetést a munkavállalói érdekképviselet.

A HDSZ 12 százalékos béremelést szeretne, ám az ágazat egyes munkaadói szerint már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is sok nehézséget okoz, és nagy teher lenne az ennél többet keresők fizetésének emelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában