Környezettudatosság

2018.05.10. 11:37

Kevesebb ételt dob ki a Tesco, inkább rászorulóknak adja

Egy év alatt több mint egyharmadával, 35%-kal csökkentette élelmiszer-hulladékát a Tesco és csaknem 7 ezer tonna élelmiszer-adományt juttatott a rászorulóknak.

Budapest, 2012. oktber 5. Egy vsrl a tojsok kzl vlogat Vci ti Tesco Extra ruhzban 2012. oktber 5-n. MTI Fot: Mth Zoltn

Fotó: Máthé Zoltán

A Tesco csütörtöki közleményét idézve adja hírül az MTI, hogy az áruházláncnál egy év alatt Közép-Európában 913 811 tonna élelmiszer értékesítéséből 17 436 tonna felesleg keletkezett. A felesleg mennyisége az előző évi csaknem 15 000 tonnáról 9764 tonnára csökkent (az emberi fogyasztásra szánt és a takarmánycélú adomány nélkül számítva).

A hulladékból többek között biogáz és biodízel készíthető, a Tesco erre a célra tavaly több mint 5500 tonna szemetet juttatott.

A pozitív változás oka többek között az, hogy kevesebb a lejárati dátumához közelítő termék kerül a polcokra. Ez a 2017-ben bevezetett forgalom-előrejelző és rendelési eljárásoknak köszönhető. Emellett sokkal több élelmiszer jut a helyi élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek. A csak külsejében kifogásolható, azonban jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket az áruházlánc igyekszik hasznosítani, ha pedig átlagon felüli a termés, akkor segítenek hatékonyan elosztani a felesleget – írják.

A Tesco további hatékony lépéseket ígér a hulladékmennyiség csökkentése érdekében, és azt tervezi, hogy 2020-tól az összes közép-európai áruháza jótékonysági szervezeteknek adományozza az élelmiszer-feleslegét.

Borítókép: Egy vásárló a tojások közül válogat Váci úti Tesco Extra áruházban. MTI Fotó / Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában