Növekedés

2018.07.11. 07:09

Kiteljesedés előtt áll hazánk gazdasága

Magyarországon az államadósság GDP arányos mértéke 15 százalékkal csökkent, míg más országokban 64 százalékkal emelkedett – hívta fel a figyelmet a kiugró teljesítményre Lentner Csaba közgazdász.

A magyar gazdaság nyolc évvel a 2010-es kormányváltást követően túl van egy sikeres konszolidációs folyamaton. Az államadósság GDP arányos mértéke 15 százalékkal csökkent, miközben a Magyarország országkategóriájába sorolt, többi feltörekvő, fejlődő ország körében van olyan, ahol 64 százalékkal növekedett az adósság – magyarázta Lentner Csaba közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora az Echo TV műsorában.

Hozzátette: ezzel egyidejűleg Magyarországon egy gazdasági növekedést és egy nagyon dinamikus bérnövekedést sikerült elérni. Ugyanakkor a gazdasági pálya – mivel a világ folyamatosan változik – további fejlesztésre szorul, 2018-tól így a gazdaság finomhangolása következik. Ide tartozik többek között

a feltételek minőségi tényezőinek megragadása, a népességszám csökkenésének megállítása,

a megnövekedett bérek mellé a teljesítménykritériumok hozzárendelése, valamint a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése.

„Úgy gondolom, hogy a 2010 óta megnyitott gazdasági pályának most következik az igazi kiteljesedése, hiszen

ha sikerül a versenyképességet megragadnunk, akkor kitörünk abból az elvi lehetőségből, hogy beszoruljunk a közepes versenyképességnek, fejlettségnek a csapdájába”

- emelte ki.

Lentner Csaba elmondta Magyarországon az egy főre jutó GDP 26 ezer dollár, a versenyképességi fordulat azt célozza meg, hogy 2030-ra ez 46 ezer dollár legyen, illetve megszűnjön az államadósság.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában