Bővülő gazdaság

2018.11.15. 10:59

A növekedési ciklus csúcsán vagyunk

Lentner Csaba szerint az öt százalékos magyar GDP-növekedés mögött széles társadalmi konszenzus áll.

A közgazdász az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta, hogy a fiskális politika a vállalatokat és a munkavállalókat többletteljesítményre ösztönzi, a Magyar Nemzeti Bank a monetáris politikáján keresztül pedig a jövedelmek értékállóságát garantálja. A kettő együttes hatása az, hogy ilyen mértékben növekszik a gazdaság – fejtette ki.

Azért tartható ez a magas növekedési ütem, mert ez a bővülés nem jár egyensúlyi problémákkal.

Azáltal, hogy csökkennek az adók, nőnek a bérek és a szociális juttatások növekszik a fizetőképes kereslet, ami a piacon megjelenve növeli a bruttó hazai összterméket – mondta a közgazdász.

Magyarországon 2013 óta tart a gazdasági növekedés, az utóbbi másfél évben pedig sikerült azt elérni, hogy folyamatosan négy százalék felett vagyunk. Most vagyunk a növekedési ciklus csúcsán, csakhogy ez Magyarországon öt százalék, míg EU-szinten el sem éri a két százalékot. Tehát a magyar gazdaság növekedési erőfölényben van – jelentette ki Lentner Csaba.

A közgazdász jövőre is 4-4,5 százalékos növekedésre számít.

A nemzetközi színtéren lejátszódó esetleges kedvezőtlen folyamatoktól képesek vagyunk magunkat függetleníteni – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában