felelősségvállalási stratégia

2018.11.15. 12:38

Átadták az MNB kiválósági ösztöndíjakat

A pályázatokat a felsőoktatási intézmények írják ki, a pályázati eljárást az egyetemek, főiskolák bonyolítják le.

Huszonhét magyarországi felsőoktatási intézmény 521 hallgatója vehette át immár harmadik alkalommal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a közgazdász hallgatók számára létrehozott Kiválósági Ösztöndíjat csütörtökön Budapesten.

A Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának keretében indította el a 2018/2019-es tanévben is a Kiválósági Ösztöndíjprogramot, amelynek során

10 hónapon keresztül havi 30 000 forint ösztöndíjban részesíti a kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítményt nyújtó hallgatókat. A pályázatokat a felsőoktatási intézmények írják ki, a pályázati eljárást az egyetemek, főiskolák bonyolítják le.

Matolcsy György jegybankelnök a díjátadón hangsúlyozta: a jegybank, és Magyarország számára kiemelten fontos a kiválóság, a kitűnő tudás, szorgalom, kreativitás. Mint mondta,

előrejelzések szerint 2050-re Ázsiában 5 milliárd ember lesz, Afrikában 4 milliárd, Európában és Amerikában 1-1 milliárd, a hallgatóknak versenyezniük kell majd egymással és a világgal.

A díjátadón Palotai Dániel, az MNB főközgazdásza Intenzív növekedési pálya a fenntartható felzárkózásért című előadásában rámutatott: a jegybank évek óta vizsgálja a sikeres felzárkózás lehetőségét, idén nyáron 180 pontos javaslatcsomagot adtak át a Versenyképességi Tanácsnak.

Mint mondta,

a cél, hogy 2030-ra Magyarország megközelítse az osztrák fejlettségi szintet, jelenleg annak 55 százalékán van.

A versenyképességi fordulathoz kulcsszerepe van a kis- és középvállalatoknak, de szükséges az adóreform folytatása, a hatékony állam, az infrastruktúra és a humán erőforrás fejlesztése – mondta. Hozzátette: az exportáló kkv-k jelentős növelésére is szükség van, amely szektor a foglalkoztatás több mint 71 százalékát adja, ugyanakkor termelékenysége elmaradásban van.

Ötezer új kisvállalatra és 1000 új középvállalatra van szükség a termelékenység és a külkereskedelmi aktivitás javításához.

Az élethosszig tartó tanulásban részt vevők arányának pedig el kell érnie a 11 százalékot 2030-ra – sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában