Paks II

2018.11.20. 22:11

Süli János: elsőbbséget élvez a nukleáris biztonság

A két új paksi atomerőművi blokk megépítésénél elsőbbséget élvez a nukleáris biztonság – mondta a két új blokk tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Pakson, sajtótájékoztatón.

Süli János hozzátette: törekednek a blokkok mielőbbi felépítésére. Ugyanakkor úgy vélte, a referenciának számító orosz atomerőművi blokkok nem építhetők meg „egy az egyben” a magyar helyszínen, ezért az orosz dokumentációt honosítják a magyar nukleáris biztonsági szabályzatnak és az európai uniós előírásoknak megfelelően.

Kifejtette, jelenleg ez a folyamat zajlik. A módosítás az atomerőmű árát nem érintheti, az változatlanul „fixáras” – mondta miniszter, aki a sajtótájékoztató előtt az Országgyűlés költségvetési bizottságának kihelyezett ülésén adott tájékoztatást a Paks II projekt aktualitásairól.

Megjegyezte azt is, hogy akkor lehet tudni az új blokkok átadásának időpontját, ha rendelkezésre állnak a megfelelő, engedélyezésre alkalmas tervek. Újságírói kérdésre hozzátette: a sajtóhíresztelésekkel szemben az átadás időpontja évekkel 2032 előtt lesz.

A bizottság előtt Süli János emlékeztetett arra, hogy a Paks II Zrt. 2018. februárban adta át az orosz félnek a munkaterületet a felvonulási létesítmények megépítéséhez. A kivitelezőnek 80 létesítményt – épületet, tárolót, üzemet – kell megépítenie. Jelenleg az első két irodaépületre van engedélye, egy további épület esetében az engedélyezés folyamatban van.

Jelezte: a Paks II Zrt. beruházásában már zajlik a 20/10 kilovoltos áramhálózat-állomás építése. Utalt arra is, hogy a társaság több mint 300 engedéllyel rendelkezik, köztük jogerős környezetvédelmi, telephely-, vízkészlethasználati és előzetes hálózatra csatlakozási engedéllyel.

„A legfontosabb szempont az, hogy engedélyezhető terveket kapjunk az orosz féltől” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy azok elbírálására az Országos Atomenergia Hivatalnak 15 hónap áll rendelkezésre, amelynek során a hatóság a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakembereit is bevonja.

Olyan tervekre van szükség, aminek alapján megépíthető, és legalább 60 évig biztonsággal üzemeltethető a két új blokk

- hangsúlyozta.

Süli János kérdésre válaszolva kifejtette: a projekt megtérülését az Európai Unió is vizsgálta, amely a mélyreható elemzéseit követően megállapította, hogy a beruházás nyereséget termel. A miniszter megerősítette, hogy Paks II a meghatározott költségkereten belül valósul meg.

Lenkei István, a Paks II Zrt. vezérigazgatója leszögezte: az orosz fél pontosan tudja, hogy „Paks-II-specifikus” terveket kell készítenie, amihez minden adatszolgáltatást megkapott. Elmondta: az orosz partner munkáját a Pöyry Erőterv Zrt. segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában