InvestEU-program

2019.01.22. 19:25

Kelet-Közép-Európa továbbra is az EU gazdasági motorja

Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az eurózóna számára létrehozandó költségvetési eszközről szóló tárgyalásokban – szögezte le Gion Gábor.

Kelet-Közép-Európa továbbra is az Európai Unió gazdasági motorja: a kelet-közép-európai régió növekedése az unió átlaga felett alakul, és ezzel együtt fontos szerepet játszhat a gazdasági növekedés élénkítésében – mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli találkozóját követően a minisztérium közleménye szerint.

Gion Gábor tájékoztatása szerint a brüsszeli Ecofin-ülés fontos témája volt az állami és magánberuházásokat mobilizálni hivatott InvestEU-program is.

Az államtitkár az unió jelenlegi gazdasági helyzetéről tartott beszámolót ismertetve elmondta: az EU27 növekedési képessége várhatóan gyengül a megelőző években tapasztaltakhoz képest, 2019-re és 2020-ra átlagosan 2, az euróövezetben ennél alacsonyabb, 1,9-1,7 százalékos növekedést jeleznek előre.

Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az eurózóna számára létrehozandó költségvetési eszközről szóló tárgyalásokban

– szögezte le Gion Gábor arra utalva, hogy a decemberi Eurocsúcson elfogadott határozat értelmében az Eurogroup megkezdi az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását.

Kiemelte: a tárgyalások során a magyar álláspont, hogy az uniós költségvetésen belül létrehozandó költségvetés csakis teljes EU 27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve születhessen meg, és ne járhasson a Magyarország számára elsődleges jelentőségű hagyományos EU-politikák, így különösen a kohéziós és agrártámogatások csökkenésével.

A beruházásokat támogató InvestEU-program kialakításáról Gion Gábor kifejtette: támogatják azokat a javaslatokat, amelyek a nemzeti fejlesztési bankoknak több szerepet, szolgáltatói funkciót biztosítanak, hogy érdemi szerepet játszhassanak a végrehajtásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában