Kárpát-medence

2019.03.23. 15:30

Megkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

A két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával létrehozzák a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ második magbörzéjén szombaton Budapesten az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

Karcag, 2015. július 17. Csirkék az õshonos állatfajok bemutatására és tartására épült Farkas majorban, Karcag határában 2015. július 17-én. A majorban szürke marhák, mangalicák, õshonos baromfik és rackabirkák láthatók. MTI Fotó: Mészáros János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mészáros János

Nagy István a rendezvényen felidézte, hogy a tárca még 2017-ben dolgozta ki a génmegőrzési stratégiát, amelyet a kormány 2018-ban fogadott el. A kezdeményezés célja az intézmények fejlesztése, a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, illetve a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása és biztonságba helyezése.

A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén megkezdődik, a programok végrehajtására a kormány a következő négy évben 12,3 milliárd forintot biztosít

- közölte a miniszter.

Az agrártárca a Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal alapítja meg a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban szolgálja majd a génmegőrzés ügyét – hangsúlyozta Nagy István a minisztérium közleménye szerint.

Borítókép: Csirkék az őshonos állatfajok bemutatására és tartására épült Farkas majorban, Karcag határában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában