Nyomott ár

2019.03.20. 11:40

Rengeteg étkezési alma kerül léüzemekbe

Az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás.

Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelõk borítják almájukat a garatba a Brix-Trade Kft. sûrítménykészítõ üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedõházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelõktõl a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az európaihoz hasonló helyzet van az almapiacon Magyarországon is, a szokásosnál több alma van még a hűtőtárolókban – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca: néhány napja Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke százezer tonna eladatlan almáról beszélt.

Nehezíti a helyzetet, hogy az egész európai piac telített almával, így a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs

– mondta Apáti Ferenc.

Az alma iránt közepes a kereslet, ráadásul a tételek mintegy háromnegyede csak akciókban, relatíve alacsony árakon értékesíthető az áruházláncoknak.

A feldolgozó garatba pakolják az ipari almát az Austria Juice Kft. vásárosnaményi feldolgozóüzemében 2018. augusztus 30-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Azok a termelők pedig, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő kereskedelem irányába próbálják eladni az almát, de csak meglehetősen alacsony – Apáti Ferenc megfogalmazása szerint az értékesítési hajlandóság alsó határáig lenyomott –,

kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni.

Súlyosbító tényező, hogy az átlagosnál nagyobbak a tárolási veszteségek.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható.

Borítókép: almatermelők borítják almájukat a garatba Nagykállóban 2014. október 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában