kiszámítható

2019.07.10. 07:15

Egyre többen keresik a minősített lakáshiteleket

Az újonnan folyósított lakáshitelek mintegy hatvan százaléka fogyasztóbarát, csaknem félszázezren igényeltek ilyen kölcsönt.

Forrás: Shutterstock.com

Az elmúlt időszakban a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítése folyamatosan nőtt, május végére a hitelintézetek már csaknem 43 ezer ilyen szerződést kötöttek, a teljes folyósítási volumen pedig elérte az 516 milliárd forintot – írta a Magyar Hírlap szerdán a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A jegybanki értékelés szerint az ügyfelek egyik legkedveltebb jelzáloghitelévé vált a 2017 nyarán az MNB által kialakított minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL), minden bizonnyal a közérthető és áttekinthető feltételrendszer, valamint a versenyképes árazás miatt. Ma az újonnan folyósított lakáshitelek mintegy hatvan százaléka fogyasztóbarát, csaknem félszázezren igényeltek ilyen kölcsönt.

Az MFL bevezetése előtt a háztartási lakáshitel-folyósítások 45-50 százalékát a stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is kedvezőtlenebb változó kamatozású jelzáloghitelek adták, melyeknél a kamat és a törlesztőrészlet mértéke – a választott referenciakamat függvényében – akár három, hat vagy tizenkét havonta is változhat, így hitelfelvevők hosszú távon kevésbé tudják kiszámítani törlesztési kötelezettségeiket – írta a Magyar Hírlap.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában