nincs probléma

2019.09.28. 07:45

Olcsóbban juthatunk hazai halhoz, mint tavaly

Az idén jó közepes évre számítanak a halágazat szereplői, bár a tavaszi szárazság igencsak megviselte a hazai tógazdaságokat, különösen a dunántúli haltermelő vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe a csapadékhiány miatt.

Hortobágy község, 2013. október 22. Egy ponty, amelyet a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Árkus tóegységének csécsi tavából fogtak ki 2013. október 22-én. Megkezdõdött az õszi lehalászás a halgazdaság halastavain, ahol a két hónapig tartó hálóvetés során 1000 tonna pontyot, 300 tonna busát és 100 tonna egyéb halat, fõként harcsát és amurt fognak ki. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta:

a forróság ellenére tagságuk nem adott jelzést jelentősebb halpusztulásról.

A takarmányárakkal egyelőre nincs probléma, a gazdaságok rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű haltáp – fejtette ki Lévai Ferenc.

Az előző évhez képest az árak nem emelkedtek tovább, sőt kisebb visszaesés látható a piacon.

Míg az elmúlt évben elsősorban az élénk külpiaci érdeklődés hajtotta felfelé az árakat, az idén nincs ilyen nyomás a magyar piacon. Így

a fogyasztók is kedvezőbb áron juthatnak hazai halhoz, mint tavaly

- jelezte.

A szakember kiemelte, hogy a magyarországi haltermelésben a hagyományos tógazdaságok mellett egyre nagyobb szerepük van az intenzív telepeknek, ahol az időjárás kevésbé befolyásolja az eredményességet. Ezekből a gazdaságokból egyre több afrikai harcsa kerül ki,

az elmúlt években pedig több új halfajtát sikerült bevonni az intenzív termelésbe.

Lévai Ferenc elmondása szerint a feldolgozásban jelentős előrelépések történtek az elmúlt években. Országszerte számos üzem épül, hamarosan pedig egy közel egymilliárd forint értékű halfeldolgozó kezdi meg működését.

További lökést adhatna a beruházásoknak az európai uniós források felhasználása, a halászati operatív program megvalósítása ugyanakkor a vártnál lassabban halad – hívta fel a figyelmet. A források jelentős része még nincs kifizetve, a pályázatok elbírálása elhúzódott. Lévai Ferenc nem optimista a tekintetben, hogy a késlekedés miatt sikerülhet-e kimeríteni a rendelkezésre álló keretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában