változás

2019.10.31. 13:06

Az egész világon jelentős kihívás előtt áll a bankrendszer 

A fiatalok igényei is komoly próbák elé állítják a pénzintézeteket.

A világ és különösen Európa bankjai előtt álló kihívásokra, köztük a változó ügyféligényekre, a fintech cégek és a kriptovaluták terjedésére, valamint a magyarországi bankrendszer problémáira hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Eurázsia Fórum nemzetközi konferencián csütörtökön, Budapesten.

Az alelnök a lakosságszámhoz viszonyítva túlzottan soknak tartotta a Magyarországon működő 35 bankot, úgy vélte szükség lenne a bankszektor konszolidációjára, elég lenne 4-5 nagybank a hitelezés, a pénzügyi szolgáltatások lebonyolítására.

Nagy Márton megismételte a már korábban hangoztatott véleményét, miszerint a magyarországi bankok szolgáltatásai drágák, és a pénzintézetek nem működnek hatékonyan.

Kifejtette, hogy várhatóan még sokáig alacsonyak, nulla közeliek maradnak a kamatok, sőt, előfordul, hogy a lakosság a betétek után negatív kamatot kap, azaz a betétek után az ügyfelek a bankban elhelyezett pénznél kevesebbhez jutnak hozzá, ha a betét futamideje lejár. A jövő nagy kérdésének nevezte, hogy a bankok hogyan tudják majd kompenzálni kieső bevételeiket.

A fintech cégek egyre nagyobb teret nyernek a pénzügyi szolgáltatások terén, ezzel együtt egyre nagyobb számú ügyfelet csábítanak magukhoz. Emiatt a pénzintézetek, a költségek csökkentése érdekében, várhatóan egyre kevesebb dolgozót alkalmaznak majd – mutatott rá Nagy Márton.

Kiemelte: a bankrendszer működésének egyik alappillére a bizalom, és látható, hogy Európában északról délre haladva egyre kevésbé bíznak az emberek a pénzintézetekben. A német és a francia pénzintézetek gyenge teljesítménye is a bizalom csökkenését eredményezte – fűzte hozzá. Ezt a „bizalmi űrt”, illetve a hitelintézetek drága működését kihasználva, egyre több területen jelennek meg a fintech cégek a szolgáltatásaikkal. A fintech vállalkozások gyorsak, olcsóbbak a hagyományos bankoknál, ezzel együtt tevékenységük kevésbé szabályozott, így esetenként kockázatosabbak a pénzintézeteknél – figyelmeztetett.

Nagy Márton kitért a kriptovaluták egyre jelentősebb elterjedésére is, azt mondta a kriptopénzek kibocsátói nem egyszer olyan országokban, területeken vannak bejegyezve, ahol lazábban előírások vonatkoznak pénzügyi szolgáltatásokra, így a kriptovaluták kibocsátására.

A bankrendszerek számára kihívást jelent a fiatalok igénye is, hiszen ez a korosztály a gyors, minél olcsóbb digitális szolgáltatásokat részesíti előnyben – mondta Nagy Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában