Járvány

2020.03.21. 18:37

Intézkedéseket hozott az MNB a bankok működésének támogatására

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklésére.

Az MNB tájékoztatása szerint az intézkedéscsomag csökkenti a bankok adminisztrációs terheit és rugalmas kezelést tesz lehetővé a makro- és mikroprudenciális szabályok alkalmazásánál. Ez támogatja a várható átmeneti nehézségek áthidalását és a bankrendszer hitelezési kapacitásának fennmaradását hangsúlyozza a jegybank.

A bankrendszert erősíti az osztalékkifizetés átmeneti, szeptember végéig tartó korlátozása, valamint a devizafinanszírozásra vonatkozó szabályozói limitek szigorítása is

írták.

Az MNB ezen túl iránymutatást ad a bankoknak a jelenlegi helyzetben az elvárt szolgáltatási színvonal teljesítéséhez kapcsolódó napi működési kérdésekben.

Az intézkedések között szerepel például, hogy

az MNB 2020 végéig felmentést ad a kereskedelmi ingatlan projekthitel kitettségekre vonatkozó rendszerkockázati tőkepuffer alól.

A bankok belső tőkemegfelelési számításainak felülvizsgálatait felfüggesztik 2020. szeptember 30-ig, a jelenleg érvényes, az MNB által elvárt tőkemegfelelési ráták fenntartásával. A szavatolótőkére és leírható, illetve átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelmény 2020. évi tervezett szintjének való megfelelést 6 hónappal elhalasztják.

A pénzügyi szervezetek helyszíni vizsgálatait 2 hónappal elhalasztják, és a helyszíni jelenlétet nem igénylő vizsgálatok közül is csak a legszükségesebbeket indítják meg.

A folyamatban lévő lakossági jelzáloghitel-ügyleteknél a jegybank átmenetileg felmentést ad az értékbecslések és a közjegyzői okiratok elkészítése alól, amit a folyósítást követően pótolni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában